Vitamínová bomba alias tekvica Hokkaido

Hitom tejto sezóny je jednoznačne tekvica. Pripravujeme ju na rôzne spôsoby od šalátov, pomazánok, polievok až po dezerty. Rozhodli sme sa preto podeliť s vami o náš osvedčený domáci recept na Hokkaido polievočku ako od maminky. Určite ste netušili koľko vitamínov v nej nájdete.

Tekvičky vo všeobecnosti majú známe liečivé účinky na ľudský organizmus. Hokkaido je však jedinou tekvicou, ktorá sa nemusí šúpať. Jej šupa obsahuje také množstvo vitamínov, že by bola veľká škoda vyhodiť ich. Spomedzi ostatných má najtenšiu šupku, a tak pri správnej príprave dokáže v tele hotové zázraky!

Liečivé účinky Hokkaido tekvice

Už na prvý pohľad je vidieť, že vďaka sýto oranžovej farbe obsahuje množstvo betakaroténu. Okrem toho v nej nájdeme aj veľa vitamínov, ako napríklad vitamín A, draslík, luteín a zeaxatín, ktoré sú dobré na oči, vápnik, železo, horčík, fosfor a vlákninu pre lepšie trávenie. Znižuje krvný tlak, je vhodná pre diabetikov a má tiež nízky obsah kalórií čo z nej robí vyhľadávanú pochúťku.

**Tip redakcie:** Dajte si pozor aby ste kúpili zrelú tekvicu. Zistíte to podľa **obschýnajúcej drevennej stopky**.
Hokkaido pochádza **z krajiny vychádzajúceho slnka- Japonska**, kde ju pôvodný obyvatelia pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido. Jej zázračné účinky objavili už vtedy a využívame ich všetci do dnes. Málokto pozná všetky jej liečivé účinky a správnu prípravu, aby bola aj chuťovo neodolateľná. Prinášame vám jednoduchý, zdravý a hlavne neskutočne chutný recept na pravú domácu Hokkaido polievku.

Prečítajte si tiež:

Domáca Hokkaido polievka

Potrebujete:

  • 2 menšie alebo 1 veľkú tekvicu Hokkaido
  • 1 menšiu cibuľku
  • Olivový olej, tekvicový olej
  • Soľ, mleté čierne korenie, vegeta
  • 6 lyžíc smotany na varenie
  • Štipka muškátového kvetu

Postup:

Predhrejeme trúbu na 200°C. Surovú tekvicu rozkrojíme na polovicu a vydlabeme jadierka. Nakrájame ju na mesiačiky, potrieme olivovým olejom a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 15 až 20 minút, do mäkka.

Kým sa nám tekvička pečie, v hrnci si na troche olivového oleja osmažíme na drobno nakrájanú cibuľku. Po upečení tekvicu vyberieme a mesiačiky poprekrajujeme na menšie kocky. (Ak budú kocky trochu väčšie, nič sa nedeje, iba sa budú dlhšie variť.) Necháme ju podusiť 5 minúť a zalejeme asi 2,5 l vody. Ochutíme soľou, čiernym korením, štipkou muškátového kvetu a vegetou podľa chuti. Povaríme asi 10 minút, kým sa nezačne rozpadávať.

Keď je už uvarená, rozmixujeme ju. Ak sa vám zdá polievka príliš hustá, pridajte ešte trochu vody a nechajte zovrieť. Na koniec pridáme smotanu na varenie a odstavíme.

Polievočku podávame s chlebovými krutónmi, na sucho opraženými tekvicovými semiačkami a pokvapkanú tekvicovým olejom. Dobrú chuť.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.