Pohánkovo-šošovicový šalát

Šošovica - strukovina, ktorá je pre svoje nutričné hodnoty veľmi cennou potravinou. Je nízkotučná a bohatá na vitamíny skupiny B, na enzýmy, ktoré obsahujú organické kyseliny a lecitín.

Tiež je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu a zinku. Aj pohánka, kedysi obilie chudobných, prekvapuje svojimi účinkami - medonosná liečivá rastlina, poslúži včelárom i ľuďom, ktorých trápia problémy s kŕčovými žilami, ale aj mnohé ďalšie problémy, ako cukrovka, zvýšená hladina cholesterolu... Rozhodne si zaslúži zaradenie do jedálneho lístka.

Čo budeme potrebovať?

  • 100 g šošovice
  • 100 g pohánkové krúpy
  • olej
  • 3 väčšie cibule
  • 5 karotiek
  • 100 g nakladaných uhoriek
  • šťava z jedného citróna
  • sójová omáčka
  • podľa chuti soľ

Postup

Pohánku si vopred namočíme a uvaríme. Osobitne si uvaríme šošovicu, ktorú nemusíme vopred namáčať, uvarí sa oveľa rýchlejšie ako pohánka. Karotku krátko povaríme. Cibuľu nakrájame na kolieska, pridáme nadrobno nakrájané uhorky, karotku, varenú šošovicu, pohánku a ochutíme sójovou omáčkou, citrónovou šťavou a soľou. Všetko, dobre vymiešame. Necháme odstáť, aby sa chute spojili. Môžeme servírovať samotné alebo napr. s pečivom, prípadne ako prílohu k mäsu.