Zemiakový závin

Zemiaky sú zdravou potravinou. Jeden zemiak obsahuje viac ako 60 druhov vitamínov a fytochemikálií. Množstvo živín v zemiakoch je také rozmanité, že sú jednou z mála potravín, vďaka ktorým je možné prežiť dlhšie obdobie bez konzumácie čohokoľvek iného.

ilustračný obrázok

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g zemiakov
  • soľ
  • 1 čerstvé domáce vajce
  • 500 g kvasenej kapusty
  • 100 g uvarených krúp a pšenice
  • 2 cibule
  • 4 polievkové lyžice sójového oleja
  • 150 g hrubozrnnej múky
  • 1 hlavička cesnaku
  • ligurček
  • petržlenová vňať
  • sójový tvaroh

Postup

Zemiaky uvarené v pare necháme vychladnúť a potom ich dobre pretlačíme. Pridáme múku, soľ a vajce. Vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na 1 cm hrubú placku. Na placku rozotrieme kvasenú kapustu, uvarené krúpy s pšenicou, pokrájanú cibuľu, posekaný cesnak a ligurček. Placku zvinieme, previažeme bielou niťou a v osolenej vode varíme pol hodiny. Na tanieri posypeme tvarohom a petržlenovou vňaťou a polejeme olejom.

Za recept ďakujeme pani Anne z Nového Mesta nad Váhom.