Vianočný koláč bez múky

Sladké pokušenie? Môže ním byť aj koláč bez múky, ale zato s tvarohom, ktorý je bohatým a výdatným zdrojom bielkovín, a s orechami, ktoré obsahujú správne tuky (prevažne z rady omega 6, prípadne omega 3 mastných kyselín). Tvarohový koláč nám môže urobiť radosť aj počas Vianoc. Ocenia ho najmä ľudia, ktorí „nemusia“ ťažké maslové plnky. Tento koláč naozaj nikomu neublíži najmä, ak použijeme nízkotučný tvaroh.

Čo budeme potrebovať?

  • 4 vajcia
  • 3 PL oleja
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 10 PL mletých orechov

Plnka:

  • 500 g tvarohu
  • 4 žĺtky
  • 4 PL trstinového cukru

Postup

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, kakao, kypriaci prášok a mleté orechy. Nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh. Cesto vylejeme na plech vyložený fóliou na pečenie a pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 °C, asi 15 minút. Potom korpus vyberieme, rozložíme naň tvarohovú plnku, pečieme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme na korpus sneh z bielkov a zapečieme asi posledných 5 - 10 minút.

**TIP do kuchyne:** V tomto koláči je sneh z bielkov hneď 2x. Aby sa sneh vydaril, treba dodržiavať niekoľko zásad. Najdôležitejšie je oddeliť žĺtok od bielka, akékoľvek nečistoty nám zabránia bielky vyšľahať. Do bielkov môžeme pridať štipku soli. Dobre vyšľahaný sneh je tuhý, nádobu môžeme pokojne obrátiť hore dnom. Cukor, prípadne iné suroviny pridávame až do hotového snehu, inak by sme sneh nevyšľahali. Sneh do cesta vmiešame zľahka a ihneď dávame do rúry.
zuiop

Trstinovy cukor??? to ma byt akoze "zdrave"??? Nemoze to byt hnedy REPNY cukor??? Aky je rozdiel medzi trstinovym a repnym cukrom?????

Noelinka

Mýty o cukre
Mýty o cukre sú rôzne. Sú nezdravé a treba ich zo stravy vylúčiť, čím menej sacharidov, tým viac schudneme, cukor je návykový, sladidlá karcinogénne… Podľa slov Ing. Jarmily Halgašovej z Potravinárskej komory Slovenska si však treba uvedomiť, že sacharidy sú veľká skupina, do ktorej patria rovnako monosacharidy, ako disacharidy a polysacharidy. Nie sú to teda len cukry, ktoré sladia, ale aj vláknina.