Teplý šalát z fazule s čiernym očkom

Fazuľa s čiernym očkom – vigna čínska je bohatá na vitamíny skupiny B (B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B3 - niacin, B 7 – biotin (vitamín H) a B9 – kyselina listová). Z minerálnych látok je zastúpený vápnik, železo, horčík, selén a zinok, ktorý pomáha telu bojovať s chorými bunkami. Okrem toho je fazuľa s čiernym očkom bohatým zdrojom bielkovín, potrebných na budovanie svalovej hmoty a zvyšovanie energie.
Vláknina zase priaznivo pôsobí na zažívací trakt. Fazuľa s čiernym očkom obsahuje aj lecitín, ktorý pomáha **znižovať cholesterol**. Táto zvláštna fazuľa **pomáha pri srdcovo-cievnych chorobách**, **vhodná je aj pre diabetikov**.

Čo budeme potrebovat?

250 g fazule s čiernym očkom
4 hrnčeky vody
2 väčšie póry
2 mrkvy
2 ČL olivového oleja
1-2 strúčiky cesnaku
½ ČL tymianu
1 PL horčice
1 hrnček ovocného muštu
2 PL posekanej petržlenovej vňate
šťava z ½ citróna
podľa chuti biely jogurt
### Postup

Najskôr si uvaríme fazuľu, ktorú varíme asi 40 minút. Biele časti póru pokrájame na kolieska. Zohrejeme olej, pridáme prelisovaný cesnak, na ½ kolieska nakrájanú mrkvu a pór. Najskôr podusíme mrkvu, až potom pridáme pór a dusíme na miernom ohni asi 5 minút. Pridáme mušt, horčicu, tymian a dusíme ďalším 10 - 15 minút. Nakoniec pridáme fazuľu s čiernym očkom a krátko povaríme, iba toľko, aby sa chute spojili a fazuľa sa nerozvarila. Servírujme posypané petržlenovou vňaťou.

**TIP do kuchyne:** Fazuľu s čiernym očkom netreba namáčať. Ak niekoho fazuľa napriek tomu nadúva, lepšie je ju namočiť cez noc, vodu zliať a variť asi 25 - 30 minút.
####