Pečená zelenina s chrenovým dresingom

Chren a zelenina – výborná kombinácia. K niektorej zelenine sa priam „pýta“, napríklad k červenej repe. Pozitívne účinky chrenu využijeme, najmä ak si doprajeme mäsité jedlá, povzbudzuje totiž tráviaci proces. Chren obsahuje draslík, vápnik, horčík, fosfor a horčicový olej, ktorý má antibakteriálne účinky.
**Čo budeme potrebovať?**
  • koreňovú zelenina podľa chuti (mrkva, petržlen, zeler, cvikla)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 250 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 2 PL strúhaného chrenu
  • soľ

Postup

Cviklu si predvaríme a nakrájame na väčšie kusy, na rovnako veľké diely nakrájame mrkvu, petržlen, zeler. Cibuľu očistíme, nakrájame na osminky. Cesnak očistíme a necháme vcelku. Zeleninu polejeme olejom, osolíme a všetko dobre premiešame. Rozložíme do zapekacej misy (môžeme a nemusíme pridať na kolieska nakrájane zemiaky) a dáme zapiecť. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 175 °C asi 25-30 minút. Servíruje poliate chrenovým dresingom s varenými zemiakmi, so zemiakovou kašou, prípade ako prílohu k mäsu.