Polievka z mladej pŕhľavy

Pŕhľava upravuje trávenie a činnosť čriev. Má aj žlčopudné a močopudné účinky. Pripravujeme z nich polievky, omáčky, omelety. Pridávame do šalátov, miešaných vajec i do nátierok. Zbierame najmladšie výhonky.
Ilustračný obrázok
Čo budeme potrebovať?
  • 2 hrste mladej pŕhľavy
  • 1 cibuľa
  • 200 g koreňovej zeleniny ( mrkva, petržlen, zeler)
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 žĺtok
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL nasekanej pažítky

Postup

Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu dáme variť do 1 litra osolenej vody. Keď je zelenina mäkká, pridáme nasekanú pŕhľavu. Necháme prejsť varom a všetko rozmixujeme. Prilejeme smotanu, podľa potreby zahustíme, osolíme, okoreníme a krátko povaríme. Do hotovej polievky vmiešame žĺtok (polievku už nevaríme), pridáme pažítku a ochutíme citrónovou šťavou.