Mrkvová torta nielen pre „zajačikov“

Máte chuť na dezert? Mrkvová torta s mascarpone určite poteší chuťové poháriky každého jedného maškrtníka. Vyskúšajte!
Mrkva je bohatá je na vitamín A a betakarotén, okrem toho obsahuje vitamín B, C, E, H, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, kyselinu kremičitú, pektínové látky a silice. Minerálne látky a stopové prvky sú zastúpené draslíkom, sodíkom, vápnikom, horčíkom, fosforom, sírou, mangánom, železom, meďou a zinkom. Najzdravšia je mrkva surová, ale potešiť môže aj „torta pre zajačikov“, kde prevláda práve mrkva. Neveríte? Vyskúšajte!

Čo budeme potrebovať?

  • 4 hrnčeky najemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 malé nastrúhané jablko
  • 1 hrnček (250 ml) tekutého medu
  • 4 vajcia
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 ČL mletej škorice

Krém:

  • 125 g bieleho jogurtu
  • 250 g mascarpone
  • 1 PL medu
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • kôra a šťava z jedného pomaranča
  • 3 PL lekváru (podľa chuti)
  • strúhaný kokos

Postup

Vajcia a med vyšľaháme do peny a postupne pridávame ostatné suroviny. Vylejeme do vmastenej a múkou vysypanej tortovej formy, prípadne do teflónovej formy. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 175°C asi 45 minút (skontrolujeme pomocou špáradla alebo ihly, ak je torta upečená ihla je suchá). Necháme vychladnúť a korpus rozrežeme na polovicu. Medzitým vyšľaháme plnku, prerezaný korpus natrieme lekvárom a polovicou krému. Druhú polovicu natrieme na vrch torty, posypeme kokosom a necháme odstáť v chlade.