Letná omeleta

Letná sezóna je senzačná v tom, že nám ponúka hromadu čerstvých surovín - ovocia a zeleniny. Tak prečo to nevyužiť? Skúste napríklad túto ľahkú zdravú omeletku.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 vajcia
  • kokosový olej
  • soľ
  • na obloženie čerstvú zeleninu

Postup:

Omeletu robíme vždy z dvoch vajec, ktoré osolíme štipkou soli a zľahka rozšľaháme vidličkou, iba toľko, aby sa vajcia dobre spájali. Panvicu rozohrejeme nasucho, pridáme kokosový olej a nakoniec rozšľahané vajcia, ktoré krúživým pohybom rozlejeme rovnomerne po dne panvice. Opatrne premiešame tuhnúcu vaječnú zmes tak, aby sme neporušili celistvosť omelety. Omeletu opekáme pri vyššej teplote, ale iba z jednej strany.

Z ohňa ju odstavíme asi po 1 minúte, keď je ešte trochu tekutá, aby nebola veľmi suchá. Hotovú omeletu preložíme na polovicu a dáme na predhriaty tanier. Podávame s čerstvou zeleninou (paradajky, paprika, reďkovka, cibuľka). Servírujeme ešte horúcu, hodí sa na raňajky, obed i na večeru.

TIPY do kuchyne:

Ak použijeme na jedno vajce 1 PL vody, prípadne smotany na šľahanie, omeleta bude kyprejšia.

Omeletu môžeme obmieňať dochutením vajíčok. Môžeme pridať 1 PL pažítky, petržlenovej vňate, prípadne inej bylinky. Vajcia ochutíme napríklad 2 PL strúhaného syra, 2 strúčikmi prelisovaného cesnaku, opraženej cibule, póru, baby špenátu, či šampiňónmi. Meniť môžeme aj oblohu, využijeme sezónnu zeleninu, prípadne môžeme omeletu naplniť plnkou, ktorú dávame na omeletu vždy teplú.


Vyskúšajte aj tento recept:

Špenátová omeletka s kuracím mäsom