Lososová praženica so špenátom

Na prvý pohľad pre niekoho možno zvláštna kombinácia, ale skúste jej dať šancu. Je nielen chutná, ale naviac zdravá a bude pripravená raz-dva.
Losos určite osloví tých, čo sa starajú o svoje zdravie. Z dostupnej literatúry sa dozvedáme, že je to najlepší zdroj omega 3 mastných kyselín - 1 600 mg/100g. Špenát je považovaný za jednu z najvýživnejších potravín – vraj zabezpečí, aby nám to lepšie myslelo. Chráňme si teda svoj mozog pred starnutím. Vajíčka sú zase bohatým zdrojom bielkovín a viacerých esenciálnych živín.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 plátky údený losos
  • 4 ČL maslo
  • 4 vajíčka
  • 350 g čerstvý špenát
  • 500 g zemiaky
  • 1 PL olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Jeden plátok lososa nakrájame na drobné kúsky, pokvapkáme olejom a dochutíme čiernym korením. Na panvici zohrejeme olej a podusíme asi 1/3 nadrobno nakrájaného špenátu, zalejeme rozšľahanými vajíčkami. Do hotového pridáme nakrájané plátky lososa. Keď sú vajíčka dobre zatiahnuté, odstavíme. Medzitým si ošúpeme a uvaríme zemiaky a narýchlo podusíme zostávajúce 2/3 špenátu (do zvädnutia). Druhý plátok lososa rozdelíme na dve časti, navrch dáme praženicu a podávame s varenými zemiakmi a duseným špenátom.


Tip do kuchyne: Podľa chuti môžeme použiť aj iný druh ryby, napríklad filé, ktoré zľahka opečieme.