Maková bublanina

Mak určite nepatrí iba k Vianociam. Doprajte si ho pravidelne. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, tuky, kyselinu linolovú (nenasýtenú mastnú kyselinu) a vitamín E. Mak je bohatý na železo, horčík a predovšetkým vápnik...

Maková bublanina Zdroj foto: Shutterstock.com

Mak má upokojujúci účinok, ovplyvňuje rast vlasov, nechtov a zubov, pôsobí proti anémii a stresu a je výbornou prevenciou proti osteoporóze.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 hrnček (250 ml) polohrubej múky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček kryštálový cukor
  • 1,5 hrnčeka mak
  • 1 balíček prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček olej
  • 1 hrnček mlieko
  • 1 kg ovocie (marhule, broskyne, podľa chuti)
  • tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie plechu, prípadne použijeme fóliu na pečenie

Postup

Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej a postupne pridávame múku, mak a mlieko. Nakoniec pridáme prášok do pečiva a cesto dobre premiešame. Vylejeme na pripravený plech a navrch rozložíme ovocie. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 165 °C asi 35 minút.