Domáce pečivo s pivom

Čakáte návštevu? K bielemu vínu, prípadne k pivu sa výborne hodí domáce slané pečivo s pivom – praclíky alebo jednoduché pleteničky, ktoré sa zase skôr hodia k miešanému zeleninovému šalátu a k rôznym mäsovým pochúťkam. Vyskúšajte, určite zabodujete.
Čo budeme potrebovať?
  • 3 poháre (250 ml pohárom) polohrubá múka
  • 1/2 pohár svetlé pivo
  • 1/2 pohár oleja
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 1 ČL cukor
  • 1/2 ČL mleté čierne korenie
  • 1/2 ČL soľ
  • a na posypanie sezamové semienka

Postup

Najskôr si pripravíme kvások, potom múku preosejeme - prevzdušníme. Pridáme kvások, vajce, pivo, olej, soľ a mleté korenie. Vypracujeme polotuhé cesto (dobre je vymiesené, ak sa oddeľuje od misy aj od ruky) a necháme kysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na niekoľko malých kôpok. Vytvoríme valčeky a tvarujeme praclíky alebo valčeky vzájomne prepletieme, ukladáme na plech vyložený fóliou na pečenie. Natrieme pivom a posypeme sezamovým semienkom. Pečieme 175°C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 150°C a dopečieme asi ďalších 15 minút.