Arašidové maslo s kokosom alebo s makom

Arašidové maslo je v poslednej dobe často spomínané v súvislosti so zdravím a zdravým životným štýlom. Poviete si – sú to samé tuky, má to vysokú energetickú hodnotu a navyše – spája sa to s Amerikou, veď to nemôže byť zdravé! Ale opak je pravdou.
Áno, obsahuje nezdravé nasýtené tuky, avšak **zdravé mononenasýtené tuky sú v prevahe**. Navyše, arašidové maslo obsahuje aj bielkoviny (na 100 g až 25 g bielkovín).

Arašidové maslo je vhodné ako zdroj energie – napríklad cca hodinu, dve pred športovým výkonom – energia na 1 gram tuku je dvojnásobná ako na 1 gram sacharidov, a navyše táto energia nám vydrží dlhšie, pretože sa uvoľňuje pomaly.

Skúste si pripraviť arašidové maslo doma. Dá sa pripraviť aj čisté arašidové maslo, no my prinášame recept na netradičné kokosové a makové arašidové maslo. Mak a kokos sú ďalšie suroviny, ktoré sú zdrojmi zdravých nenasýtených tukov. Dodajú arašidovému maslu trošku iný šmrnc a zopár vitamínov.

Na 125 g kokosového arašidového masla potrebujeme:

  • 100 g nesolené pražené arašidy
  • 25 g strúhaný kokos

A to je všetko. Postup prípravy tiež nie je zložitý, len vyžaduje dobrý mixér a pevné nervy. Kokos a arašidy dáme do mixéra a mixujeme.... A stále mixujeme... až kým sa nám nevytvorí tekuté arašidové maslo. Bude to trošku trvať, možno aj 10-20 minút. Je ale dobré robiť prestávky, aby vám nezhorel mixér. J

Na 125 g makového arašidového masla potrebujeme:

  • 100 g nesolené pražené arašidy
  • 25 g mletý mak

Postup je taký istý ako pri kokosovom arašidovom masle. Mak má trošku horkastú chuť, preto ak máte radi sladšie, pridajte 1 PL medu.


TIP do kuchyne: Pokiaľ máte kúpené nepražené arašidy, dajte ich piecť do rúry na 3 minúty na 200 stupňov, potom ich premiešajte a pečte ešte 5-6 minút na 180 stupňoch. Ale radšej ich sledujte, aby vám nezhoreli, pretože každá rúra pečie inak. J