Jemná jesenná tekvicová polievka z hokkaido

Sezónna zelenina pochádzajúca až z ďalekého Japonska – oranžová tekvica hokkaido má vynikajúce protialergické, detoxikačné, preventívne účinky napríklad pred rakovinou hrubého čreva. Tekvicová polievka z nej je už takmer štandardom každej domácej kuchyne.
Okrem vlákniny obsahuje veľa zinku, draslíka, horčíka a zlepšuje trávenie, funkciu obličiek, pomáha pri kožných alergiách. Lieči najmä oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka. Je bohatá na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 stredne veľká tekvica hokkaido (cca 500 g)
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 400 g uvareného cíceru (prípadne konzerva cíceru v slanom náleve)
  • soľ (himalájska, morská alebo kamenná)
  • čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 cm zázvoru
  • 3 PL kokosového oleja
  • 2 dl kokosového mlieka
  • 1 KL rasce
  • 1 KL kurkumy
  • 1 KL mletého koriandra
  • hrsť slnečnicových semienok

Príprava

Tekvicu poriadne umyjeme, očistíme od jadierok, šupku necháme. Pokrájame na kocky. Na kokosovom oleji osmažíme pokrájanú cibuľu. Primiešame korenia (koriander, rascu, kurkumu) a premiešame. Pridáme tekvicu a mrkvu. Zalejeme vodou (cca 1 l), jemne osolíme a varíme do mäkka približne 25 minút. Na záver pridáme uvarený cícer, kokosové mlieko, rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame ozdobené jemne opraženými slnečnicovými semienkami.