Králik na zelenine (DIA)

Králik je výborná voľba, jedno z najkvalitnejších druhov mäsa, označované tiež ako diétne mäso. Dôvodom je nízky obsah tuku a kvalitné bielkoviny. Z literatúry sa dozvedáme, že 100 g vareného alebo duseného králičieho mäsa obsahuje približne 205 kalórii a 8,4 g tuku.

Napriek tomu, že je králičie mäso zdravé  je ešte veľa ľudí, ktorí ho odmietajú. Ak králičie mäso obľubujete vyskúšajte ho na zelenenie, ak nie, za pokus nič nedáte, veríme, že si ho obľúbite. Toto jedlo je tiež vhodnou voľbou pre diabetikov.

Prečítajte si, aké sú vhodné a nevhodné potraviny pri cukrovke

Čo budeme potrebovať?

  • stehná z králika
  • cesnak
  • koreňová zelenina - mrkva, zeler, petržlen
  • zemiaky
  • soľ, korenie, tymian
  • iná zelenina - hrášok, fazuľka, brokolica, šampióny či hliva
  • biely nízkotučný jogurt

Postup

Stehná z králika vykostíme, osolíme, prešpikujeme cesnakom a uložíme do zapekacej misy. Okolo mäsa rozložíme zeleninu (na kolieska nakrájanú mrkvu, zeler alebo petržlen) a zemiaky. Zľahka osolíme, okoreníme, posypeme tymianom, pokvapkáme olejom a podlejeme asi 50 ml vriacou vodou. Zakryjeme alobalom, pečieme v teplovzdušnej rúre na 170 °C asi 45 minút. Potom odkryjeme doložíme mäkšiu zeleninu napríklad hrášok, fazuľku, brokolicu, prípadne šampiňóny, hlivu, opäť zakryjeme a dusíme ešte 20 - 30 minút. Mäso natrieme nízkotučným jogurtom,  aj zeleninu zľahka  pokvapkáme jogurtom, teplotu zvýšime na 200°C  a odkryté krátko zapečieme. Jogurt vytvorí chutnú šťavu.

Užitočná rada: zo zvyšných častí králičieho mäsa si môžeme pripraviť výbornú polievku – kvalitný a zdravý vývar alebo pripraviť králika na smotane (smotanu môžeme nahradiť jogurtom alebo kúskom masla a mlieka).


Bude vás zaujímať:

Praktické rady pri príprave pokrmov pre diabetikov