Zapečená špargľa so šunkou

Špargľa je tvorená z 93 % vodou, preto má len veľmi malý obsah kalórií (približne 22 kcal na 100 g špargle). Tým sa dostáva do popredných miest v rebríčku potravín vhodných na redukciu váhy. Alebo na ľahší „snack“.

Zapečená špargla so šunkou Zdroj foto: Súkr. archív

Obsah minerálov a vitamínov v tejto zelenine je naozaj bohatý. Vitamín C a E, betakarotén, vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej (100 g špargle dodá 37 % doporučenej dennej dávky), minerálne látky ako draslík, železo, magnézium a vápnik robia zo špargle priam zázrak prírody. Vynikajúci účinok má na zlepšenie funkcie obličiek, pečene a pľúc. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol a pôsobí protizápalovo. Špargľa pomáha organizmus odvodňovať, čím sa telo zbavuje škodlivín a znižuje sa krvný tlak. Zodpovednými za túto reakciu sú okrem iných látok predovšetkým draslík a aromatická látka kyselina asparágová. Draslík, ktorý špargľa obsahuje, patrí medzi dôležité minerály potrebné pre zdravé srdce a výkonné svaly.

Tento recept je veľmi jednoduchý a netreba naho veľa ingrediencií. Môže byť ako príloha, alebo si k nemu môžeme spraviť dresing a podávať ako snack.

Čo budeme potrebovať (4 porcie)?

  • 500 g špargľa
  • 100 g šunky/slaniny nakrájanej na plátky
  • olivový olej
  • korenie
  • 50 g strúhaný syr

Dresing:

  • 2 PL kyslá smotana
  • 2 PL biely jogurt
  • 1 ČL Dijonská horčica
  • ¼ ČL kurkuma
  • štipka soli

Postup

Ak máme bielu špargľu, tak si ju najskôr ošúpeme, pokiaľ máme zelenú, len ju umyjeme a dáme variť na 10 minút do osolenej vriacej vody. Takto pripravenú špargľu obalíme do šunky, prípadne slaniny, vrch posypeme postrúhaným syrom a dáme na olejom potretý plech alebo do zapekacej misy. Pečieme v rúre na 180 stupňoch cca 15 minút, kým nezačne šunka alebo slanina (najmä tá slanina ) pekne voňať. Na dresing zmiešame všetky ingrediencie dokopy a podávame.