Turecký syrový koláč – borek

Ide o tureckú špecialitu zo štrúdľového, lístkového alebo z doma pripraveného cesta. Plníme podľa chuti, dobrý je na slano i na sladko. Najčastejšie sa používa plnka z mäsa, ovčieho syra, zemiakov i špenátu.

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipku soli

Plnka:

  • 2 vajcia
  • 200 g bieleho smotanového jogurtu
  • 350 g syru feta
  • viazaničku kôpru
  • 1 KL soli
  • 1 KL mletého čierneho korenia
  • 1 žĺtok na potretie

Postup

Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, prášok do pečiva a postupne pridávame biely jogurt. Vypracuje hladké nelepivé cesto. Rozdelíme na 4 rovnaké časti a rozváľame na pomúčenej doske. Vajíčka rozšľaháme, pridáme smotanový jogurt, syr, soľ, mleté čierne korenie a nasekaný kôpor. Na plech vyložený fóliou na pečenie dáme prvý plát, natrieme plnkou. Priložíme ďalší plán, opäť natrieme, zopakujeme ešte raz a na vrch dáme štvrtý plát. Cesto s plnkou mierne pritlačíme. Potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165 °C, asi 35 - 40 minút. Necháme vychladnúť, nakrájame a servírujeme.


Tip: Ak máme chuť na sladké, môžeme zvoliť jablkovú, orechovú, prípadne makovú plnku.


Vyskúšajte aj túto dobrôtku so syrom:

Lístkový závitok so syrom a zeleninou