Makové domáce slíže so slivkovou omáčkou

Poznáte to, prepadne vás chuť na sladké a jednoducho musíte zhrešiť. Slížiky s makom sú veľmi obľúbené. Ponúkame vám ich zdravšiu obdobu.

Makové cestoviny so slivkovou omáčkou Zdroj foto: Súkr. archív

Slížiky sme si pripravili doma z maku, špaldovej a pohánkovej múky. Namiesto cukru sme použili sladkosť sliviek, med a trošku trstinového cukru. Mak je výnimočný prírodný rastlinný zdroj s najvyšším obsahom vápniku (cca 1 400 mg na 100 gramov), horčíku (340 mg) a železa (12 mg). Mak, keďže obsahuje prospešné tuky, je zdrojom sily, energie a zlepšuje pamäť. Okrem iného ukľudňuje, uvoľňuje svalové kŕče a prispieva k pokojnému spánku. Prospieva taktiež silným kostiam a vyživuje vlasy a nechty. No a k maku ideálne pasujú slivky.

Čo budeme potrebovať (3 porcie)?

Cestoviny:

  • 80 g špaldová celozrnná múka
  • 80 g pohanková múka hladké + 20 g na pomúčenie dosky
  • 20 g mletého maku
  • 1 vajce
  • 2 Pl studenej vody
  • štipka soli

Omáčka:

  • 8 ks slivky
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 PL med
  • 1 ČL kokosový olej

Postup

Slivky si nakrájame na malé kocky a dáme podusiť na panvicu s troškou kokosového oleja. Dusíme cca 20 minút, v polke varenia pridáme 1 PL hnedého cukru a dusíme ďalej. Zatiaľ si pripravíme cestoviny. Múky zmiešame s makom, štipkou soli, vajcom, vodou a vypracujeme hutné cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a na tenko a nakrájame na úzke pásiky. Cestoviny dáme variť do posolenej vriacej vody a varíme cca 3-4 minúty. Cestoviny precedíme do nádoby s 1 PL kokosového oleja a 1 PL medu. Premiešame a pridáme slivkovú omáčku. Pre lepšiu chuť môžeme pridať ešte mak, a servírujeme.

Výživové hodnoty ( 1 porcia):

  • 321 kCal
  • 10 g Bielkovín
  • 58 g Sacharidov
  • 6 g Bielkovín