Jedlo do práce - tekvicové rizoto

Opäť ste mali ťažký obed, z ktorého vám odišla všetka energia a sústredenie na prácu? Nebuďte leniví a začnite sa o svoje zdravie starať viac a to aj tak, že si pripravíte doma vlastné jedlo. Budete mať plne pod kontrolou jeho zloženie aj množstvo. Aj keď rizoto je jedno z najtučnejších talianskych jedál, raz za čas a najmä v kontrolovanej porcii vám určite neublíži.

Tekvicové rizoto Zdroj foto: Shutterstock.com

Klasické talianske rizoto z ryže a vína. Rizoto sa považuje za jedno z najtučnejších talianskych jedál. Ak to však nepreženiete s jeho množstvom, určite sa vám nič nestane. Akurát vám budú ďakovať vaše chuťové poháriky.

Potrebujeme (4 porcie)

  • 300 g ryže arborio
  • 3 dcl bieleho vína
  • 1 menšia cibuľka
  • 1 stredne veľká tekvica hokkaido
  • 30 g parmezánu
  • 20 g masla
  • 1 PL kokosového oleja
  • soľ
  • korenie

Prečítajte si tiež:


Postup

Tekvicu nakrájame na malé kocky a dáme variť do osolenej vody. Tekvica hokkaido sa varí cca 15 minút. Na kokosovom oleji si osmažíme cibuľku, pridáme a trošku osmažíme ryžu. Podlejeme vínom, pridáme soľ a korenine a necháme zredukovať. Ryžu podlievame postupne po naberačkách vývarom z tekvice. Keď je ryža uvarená al dente a pekne krémová, primiešame tekvicu a minútku ešte povaríme. Na záver pridáme mäso a parmezán, prikryjeme na pol minútky pokrievkou a potom rozmiešame. Podávame s lístkami bazalky.