Marhuľové knedle – Marillenknödel s marhuľovým kompótom

Hovorí sa, že recept sa viaže na región Wachau. V roku 1996 EÚ vyhlásila „vachauskú kvalitnú marhuľu“ za medzinárodne chránený názov. Aj veľkí zástancovia mäsa sa dajú nachytať na toto výnimočné jedlo.

Marhuľové knedle Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g varených zemiakov
  • 1 vajce
  • polohrubú múku (koľko poberú zemiaky)
  • 3 PLK kyslej smotany
  • štipka soli
  • 500 g marhúľ, prípadne kompót

Postup

Zemiaky uvaríme, roztlačíme, pridáme vajce, soľ, kyslú smotanu a postupne pridávame múku tak, aby sme vytvorili dobre tvarované cesto. Cesto vyváľame, nakrájame na štvorce, položíme na ne marhule a obalíme cestom. Vyvaríme v slabo osolenej vode, vyberieme a posypeme opraženou strúhankou, pomletými orechmi, prípadne tvarohom. Polejeme roztopeným maslom.

Ďalšia možnosť - odpaľované cesto

Čo budeme potrebovať?

  • 500 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 300 g hrubej múky
  • 2 vajcia
  • štipku soli
  • Servírovanie: maslo, orechy, cukor

Postup

Mlieko, maslo zvaríme, osolíme, naraz pridáme celú múku a miešame, až kým je cesto hladké a oddeľuje sa od panvice a od varešky. Cesto necháme vychladnúť a postupne vmiešame 2 vyšľahané vajcia. Cesto je hladké, polotuhé, urobíme si z neho váľok o hrúbke asi 3 cm a krájame tiež na šírku asi 3 cm. V dlani cesto roztlačíme vložíme marhuľu a vytvoríme guľku. Varíme v mierne osolenej vode, pokvapkáme maslo, posypeme práškovým cukrom a mletými orechmi.


Čítajte viac: