Antioxidanty

  • Červené víno

    Červené víno

    Predpokladá sa, že pravidelný príjem červeného vína s vysokým obsahom antioxidačných látok je príčinou nižšieho výskytu koronárnych ochorení srdca vo Francúzsku. Je však pravdepodobné, že na tomto tzv. francúzskom paradoxe sa podieľa aj iný spôsob stravy, hlavne vysoký príjem ovocia, zeleniny a olivového oleja.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Flavonoidy

    Flavonoidy

    Sú najrozsiahlejšou skupinou rastlinných antioxidantov. Zahŕňajú vyše 5 000 rôznych derivátov a ich zoznam stále narastá.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Hliva ustricová

    Hliva ustricová

    Cudzopasná huba, žijúca na kmeňoch stromov, čerpá zdraviu prospešné látky práve z nich. Patrí medzi jedlé huby s vysokou nutričnou hodnotou.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Kakao a čokoláda

    Kakao a čokoláda

    Kakao, podobne ako horká čokoláda s obsahom najmenej 75 % kakaa, je bohatým zdrojom antioxidantov, najmä flavonoidov.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Káva

    Káva

    Antioxidanty z rastlinných zdrojov nekonzumujeme len vo forme plodov, či už čerstvých alebo sušených, tinktúr a macerátov, ale aj v nápojoch, ktoré sú bežne dennou súčasťou nášho nápojového lístka. Patria k nim aj káva.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Olivový olej

    Olivový olej

    V oblastiach Stredozemného mora je olivový olej už štyritisíc rokov elixírom života. Patrí k najkvalitnejším rastlinným olejom. Sú v ňom zachované účinné látky, najmä ak je lisovaný za studena.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Prírodný antioxidant- desatoro Matcha

    Prírodný antioxidant- desatoro Matcha

    Matcha je 100% zelený čaj, ktorý má výnimočné nutričné hodnoty a neobyčajné množstvo antioxidantov. Ich obsah je až 137 krát väčší ako má bežný zelený čaj. Pomáha pri zvládaní stresu a vďaka svojej práškovej forme sa môže mnohostranne využiť v gastronómii.

    Autor: Lenka Mušková

  • Rakytník rešetliakový

    Rakytník rešetliakový

    Rakytník rešetliakový je tŕnistý ker s dlhými podzemnými výhonkami. Hoci sa najviac účinných látok nachádza v plodoch, zdraviu prospešné látky obsahujú tiež vetvičky, stonky, semená, kôra, a dokonca aj koreň.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Šitake - Húževnatec jedlý (Lentinusedodes)

    Šitake - Húževnatec jedlý (Lentinusedodes)

    Huby šitake, rovnako ako hliva, obsahujú beta glukán. Niektoré prípravné klinické štúdie preukázali, zatiaľ len in vitro, že beta glukán, polysacharid získaný zo šitake, ktorý dostal názov lentinan, má schopnosť podporovať rast bielych krviniek..

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Zdroje antioxidantov

    Zdroje antioxidantov

    Za mnohými chronickými či civilizačnými ochoreniami stojí v pozadí takzvaný oxidačný stres. Spôsobujú ho voľné kyslíkové radikály. Našťastie, pred ich účinkami existuje ochrana v podobe látok, neutralizujúcich poškodenie. Hovoríme im antioxidanty. A to kde ich nájdeme, vám prinášame v téme tohto týždňa.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Zelený a čierny čaj

    Zelený a čierny čaj

    Liečebné účinky čajovníka boli známe už od dávnej minulosti. Údajne prvá zmienka o čaji pochádza z roku 300 pred Kristom. Odborníci rozlišujú tri základné druhy čaju: čínsky čajovník, asamský čajovník a indočínsky čajovník.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Zelený čaj Matcha dokáže hotové zázraky!

    Zelený čaj Matcha dokáže hotové zázraky!

    Ide o 100% zelený čaj, ktorý má výnimočné nutričné hodnoty: obsahuje 137 krát väčšie množstvo antioxidantov ako bežný zelený čaj, pomáha pri redukcii váhy, a vďaka svojej práškovej forme sa môže mnohostranne využiť v gastronómii.

    Autor: Lenka Mušková

^ Späť na vrch