Antioxidanty

  • Červené víno

    Červené víno

    Predpokladá sa, že pravidelný príjem červeného vína s vysokým obsahom antioxidačných látok je príčinou nižšieho výskytu koronárnych ochorení srdca vo Francúzsku. Je však pravdepodobné, že na tomto tzv. francúzskom paradoxe sa podieľa aj iný spôsob stravy, hlavne vysoký príjem ovocia, zeleniny a olivového oleja.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Flavonoidy

    Flavonoidy

    Sú najrozsiahlejšou skupinou rastlinných antioxidantov. Zahŕňajú vyše 5 000 rôznych derivátov a ich zoznam stále narastá.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Kakao a čokoláda

    Kakao a čokoláda

    Kakao, podobne ako horká čokoláda s obsahom najmenej 75 % kakaa, je bohatým zdrojom antioxidantov, najmä flavonoidov.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Káva

    Káva

    Antioxidanty z rastlinných zdrojov nekonzumujeme len vo forme plodov, či už čerstvých alebo sušených, tinktúr a macerátov, ale aj v nápojoch, ktoré sú bežne dennou súčasťou nášho nápojového lístka. Patria k nim aj káva.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

  • Zdroje antioxidantov

    Zdroje antioxidantov

    Za mnohými chronickými či civilizačnými ochoreniami stojí v pozadí takzvaný oxidačný stres. Spôsobujú ho voľné kyslíkové radikály. Našťastie, pred ich účinkami existuje ochrana v podobe látok, neutralizujúcich poškodenie. Hovoríme im antioxidanty. A to kde ich nájdeme, vám prinášame v téme tohto týždňa.

    Autor: doc. MVDr. Tatiana Kimáková, PhD., verejné zdravotníctvo - hygiena

^ Späť na vrch