Správna výživa a životospráva

  • S prílohou či bez?

    S prílohou či bez?

    Pol ryže, pol hranoliek a ku krémovej polievke chlebík alebo krutónky? Tak na to zabudnite. Pokiaľ nechcete, aby ručička na váhe každým dňom stúpala, rozmýšľajte o tom, čo si ako prílohu k jedlu priložíte.

    Autor: Veronika Staňková
    Zdroj: www.fithall.sk

  • Ako sa orientovať v potravinách- tuky časť III.

    Ako sa orientovať v potravinách- tuky časť III.

    Tukov sa netreba báť. Musíme si len zvoliť tie správne potraviny. Pre život sú veľmi dôležité a nenahraditeľné. Rozpúšťajú sa v nich dôležité vitamíny a funguje vďaka ním mozog. Avšak. . . .

    Autor: doc. MUDr. Kvetoslava Rimárová, CSc., hygienik, epidemiológ

  • Ako sa orientovať v potravinách- cholesterol IV. časť

    Ako sa orientovať v potravinách- cholesterol IV. časť

    Cholesterol sa v zrelom veku stáva strašiakom. Smutné je, že veková hranica ľudí, ktorí majú zvýšený zlý cholesterol neustále klesá. Nie je výnimkou, že zlé výsledky majú už deti, alebo mladí ľudia. Ktorý cholesterol nám škodí a kde sa nachádza?

    Autor: doc. MUDr. Kvetoslava Rimárová, CSc., hygienik, epidemiológ

  • Ako sa orientovať v potravinách- sacharidy II. časť

    Ako sa orientovať v potravinách- sacharidy II. časť

    Ak máte zmätok v tom, ktoré cukry sú dobré a ktoré naopak škodia, nezúfajte Prinášame vám pokračovanie článku, v ktorom nájdete odpovede na všetky svoje otázky, vďaka doktorke Rimárovej.

    Autor: doc. MUDr. Kvetoslava Rimárová, CSc., hygienik, epidemiológ

  • SUPERPOTRAVINY, ktoré možno nepoznáte

    SUPERPOTRAVINY, ktoré možno nepoznáte

    Quinoa, noni, chia. Zoznámte sa s novodobými SUPERPOTRAVINAMI a zaradte ich do svojho jedálničeka. Budete prekvapení z ich blahodárnych účinkov a komplexnými živinami.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Téma týždňa: ZDRAVÁ STRAVA

    Téma týždňa: ZDRAVÁ STRAVA

    Správne stravovanie nemá nič spoločné s hladovaním a diétami. Nenechajte sa oklamať "zazračnými" redukčnými plánmi. Prinesú vám krátkodobý úspech, jojo efekt a pocit osobného zlyhania. Skúste to inak, správne a natrvalo!

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Ako správne odšťavovať?

    Ako správne odšťavovať?

    Rozmýšľate, že si zadovážite odšťavovač alebo či sú kupované džúsy zdravé? Prečítajte si ako čo najlepšie spracovať ovocie a jeho šťavu, aby v ňom zostali zachované všetky dôležité živiny a vitamíny.

    Autor: RNDr. Andrej Gajdoš, CSc., genetická toxikológia a prevencia rakoviny

  • Top 10 potravín na detoxikáciu pleti!

    Top 10 potravín na detoxikáciu pleti!

    Je dokázané, že strava má obrovský vplyv na stav nášho tela. Správne zvolené jedlo nám môže dopomôcť k zdravým nechtom, vlasom a pleti. Pozrite sa, ktoré potraviny Vám pomôžu k vysnívanej a krásnej pokožke.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk
    Zdroj: www.detoxdietinformation.com

  • 9 super korenín, ktoré vám pomôžu pri detoxikácii

    9 super korenín, ktoré vám pomôžu pri detoxikácii

    Po umelých dochucovadlách siahame najmä vtedy, keď chceme jedlám dodať ten správny šmrnc.Chyba! Bylinky a koreniny majú oveľa zdravšie využitie a pokiaľ siahnete po tých správnych druhoch, môžu byť vzpruhou pre telo i myseľ.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk
    Zdroj: www.bembu.com

  • Sú tuky skutočným strašiakom pre cholesterol?

    Sú tuky skutočným strašiakom pre cholesterol?

    Vysoký cholesterol je závažným problémom, ohrozujúcim zdravie svetovej populácie. Paradoxom je, že tento tichý zabijak sa spája s obezitou, no nie je výnimkou, že ním trpia aj ľudia, ktorí nadváhu rozhodne nemajú.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Ktoré potraviny sú pri celiakii zakázané

    Ktoré potraviny sú pri celiakii zakázané

    Zakázané potraviny pre ľudí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu, sú okrem obilnín, kde sa vyskytuje glutén, aj mnohé výrobky, v ktorých výrobcovia používajú obilniny ako doplnok potraviny.

    Autor: RNDr. Dagmar Gajdošová, genetická toxikológia, všeobecná biológia

  • Potraviny bez lepku a ich označenie

    Potraviny bez lepku a ich označenie

    Pri bezlepkovej diéte je dôležité neustále sa informovať o používaní nových bezlepkových potravín. Tak sa môžete dozvedieť o výskyte lepku v potravinách, kde by ste to vôbec nečakali. Taktiež zistíte, že si môžete spestriť jedálničiek o nové výrobky bez lepku.

    Autor: RNDr. Dagmar Gajdošová, genetická toxikológia, všeobecná biológia

  • Ako si správne rozvrhnúť jedlo počas dňa (noci)?

    Ako si správne rozvrhnúť jedlo počas dňa (noci)?

    Človek je súčasťou prírody, a preto aj fyziologické procesy, ktoré v ľudskom tele prebiehajú, sú z veľkej časti ovplyvnené vonkajšími podmienkami. Každý jedinec má v sebe biologické hodiny, ktoré sa riadia ročným obdobím, počasím, ale aj striedaním dňa a noci.

    Autor: Veronika Staňková
    Zdroj: www.fithall.sk

  • Dva poháre piva denne: Liek na mužské srdce?

    Dva poháre piva denne: Liek na mužské srdce?

    Je osviežujúce, s nezameniteľnou horkastou chuťou a aspoň raz do mesiaca ho konzumuje približne 80 percent dospelých Slovákov. Málokto ale vie, že pivo je aj plné vitamínov a látok prospešných pre ľudský organizmus a reči o tom, že z neho rastie brucho sa vôbec nezakladajú na pravde.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Na ktoré polievky zabudnúť, keď máte horúčku?

    Na ktoré polievky zabudnúť, keď máte horúčku?

    Prievan, ventilátor, klíma. Aj na vašom zdraví sa podpísali tieto ochladzovače vzduchu v horúčavách? Ako si to odnieslo vaše zdravie? Bojujete s prechladnutím a horúčkou? Čo sa vtedy odporúča konzumovať, keď vám stúpa teplota tela?

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Môžeme oslepnúť aj z tuniakovej konzervy?

    Môžeme oslepnúť aj z tuniakovej konzervy?

    Tuniak obsahuje veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, bielkovín a vitamínov. Bohužiaľ, tiež má v sebe nezdravé kontaminanty ako je ortuť. Ortuť je prirodzene sa vyskytujúci chemický prvok, ktorý sa uvoľňuje do vzduchu pri priemyselnom znečistení.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Výber jedla rozhoduje o tom, ako dnes vyzeráte

    Výber jedla rozhoduje o tom, ako dnes vyzeráte

    Hladká pokožka, hebké a lesklé vlasy či nechty, ktoré vyzerajú zdravo a nelámu sa, to je snom snáď každej ženy. Sčasti je za to zodpovedná genetika, a samozrejme aj náš vek. Želanému stavu však môžeme výrazne dopomôcť.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Doplnky výživy, z ktorých vás bude všetko svrbieť

    Doplnky výživy, z ktorých vás bude všetko svrbieť

    Máte citlivú kožu, ktorá zasvrbí, keď ju ofúkne len slabučký vietor? Alebo sa škriabete bez vonkajšieho podráždenia, pretože máte celkový nepokoj v tele? Trvalé svrbenie môže byť neznesiteľné, najmä keď vlastne neviete, čo ho spôsobuje.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • 3 top nápady na zdravé nízkotučné raňajky

    3 top nápady na zdravé nízkotučné raňajky

    Zabúdate raňajkovať alebo sa pri tom množstve potravín, ktoré je na výber neviete rozhodnúť, ktoré sú tie najzdravšie? Vaše denné raňajkové menu by sa malo skladať z rôznych potravinových skupín, pokiaľ chcete mať vyváženú stravu.

    Autor: Redakcia ZDRAVIE.sk

  • Kde získať informácie o celiakii?

    Kde získať informácie o celiakii?

    Pokiaľ sa u Vás vyskytne ochorenie celiakia, je dobré ak sa viete zorientovať pri získavaní najnovších poznatkov o ochorení, liečbe a taktiež o vhodných produktoch, ktoré neobsahujú glutén. Veľkú prácu pre informovanosť obyvateľov zabezpečujú rôzne občianske združenia. Ich zoznam spolu s kontaktmi vám prinášame.

    Autor: RNDr. Dagmar Gajdošová, genetická toxikológia, všeobecná biológia

^ Späť na vrch