Dodržiavať bezlepkovú diétu je dnes oproti minulosti oveľa jednoduchšie. Bezlepkové výrobky, od pečiva až po pivo, sú na regáloch v obchodoch celkom bežné. Očakáva sa, že veľkosť globálneho bezlepkového trhu dosiahne do roku 2027 hodnotu vyše 35 miliárd eur.
Bolesti a ťažoba žalúdka môžu mať rôzne príčiny. Najčastejšie však ide o funkčné poruchy trávenia, akými sú meteorizmus (nafukovanie), pyróza (pálenie záhy), reflux a dyspepsia.
Táto bezlepková obilnina je u nás známa skôr pod názvom láskavec. Pochádza z Južnej Ameriky, kde ju ľudia poznajú už približne 8000 rokov nielen ako potravinu, ale aj ako liečivú rastlinu. Pre tamojších Indiánov slúžila ako "sväté zrno" a používali ju pri rituálnych obradoch.
Veľa z týchto ľudí si prejde najprv menšími zmenami, napríklad sa zo „všežravcov“ stanú vegetariánmi, potom vegánmi, skúšajú rôzne pôsty. Nakoniec svoj jedálniček obmedzia len na príjem tekutín ako sú voda, čaj či káva. Ostatnú energiu vraj získavajú najmä zo slnka a zo vzduchu.
Pochádzajú z Číny a pre tamojších ľudí sú symbolom nesmrteľnosti. V lete osviežia, riešia mnohé zdravotné problémy a pomôžu dokonca aj pri chudnutí. Prečítajte si, prečo sú broskyne doslova zázrak pre vaše telo.
Mnoho ľudí túži po čokoláde, ale vyhýbajú sa jej kvôli domnienke, že je pre ich zdravie priam až škodlivá. Hoci existuje veľa čokoládových výrobkov, ktoré sú plné kalórií, samotný kakaový prášok však prináša aj niekoľko benefitov pre naše zdravie.
V súčasnom modernom svete existuje mnoho nových plodín, ktoré svojimi vlastnosťami prinášajú benefity ľudskému zdraviu. Jednou z takýchto plodín je aj obilnina kamut.
Mnoho starých i mladých ľudí v súčasnosti trápi zvýšená hladina cholesterolu, ktorá môže vyvolať celý rad iných zdravotných problémov. Zvýšený cholesterol netreba hneď liečiť liekmi, existuje jeden veľmi účinný liečivý nápoj.
Sladké zemiaky sú čoraz viac obľúbenou prílohou, ktorá sa hodí ku mnohým typom jedál. Okrem svojej príjemne sladkej chuti, sa vyznačujú i mnohými zdravotnými benefitmi.
Biopotraviny sú reakciou na čoraz menej prirodzené potraviny a výrobky z obchodov, ktoré obsahujú náhražky a aditíva (prídavné látky). Aby sa ich oplatilo kupovať, nemali by byť luxusným tovarom.
Snažíte sa otehotnieť už niekoľko mesiacov alebo ste sa len teraz rozhodli pre tento veľký krok? Pridaním niektorých potravín do svojho jedálnička zvýšite svoju plodnosť a šancu na zdravé dieťa.
Pohánka je jednou z potravín, ktoré si postupne opäť získavajú svoje právom zaslúžené miesto v našich jedálničkoch. Vďaka svojmu zloženiu a obsahu sa dokonca zaraďuje medzi superpotraviny.
Na zozname desiatich najzdravších potravín sveta určite nesmie chýbať brokolica. Niet sa čomu čudovať. Kráľovná medzi zeleninou je chválená nielen vďaka jej protirakovinovým účinkom. Čím je taká výnimočná?
Bielkoviny (proteíny) sú esenciálnymi prvkami nevyhnutnými pre rast, obnovu a správne fungovanie a štruktúru všetkých živých buniek.
Pre ľudí, ktorí trpia neznášanlivosťou mliečneho cukru a konzumácia mlieka im spôsobuje problémy, existujú bezlaktózové mlieka. Sú však výrazne drahšie ako tie obyčajné a výber ich druhov je obmedzený.
So stúpajúcou teplotou sa čoraz viac griluje v prírode. Avšak s ňou sa zvyšuje i aktivita rôznych baktérií, ktoré môžu pokaziť potraviny. Pozor si treba takisto dávať aj na správne kulinárske postupy, aby sme si nevytvorili nebezpečné chemické kontaminanty.
Baklažány sa zvyknú pestovať v rôznych tvaroch a farbách - od bielych až k fialovým odtieňom. Bez ohľadu na tvar či farbu, obsahujú mnoho prospešných živín a fytochemických zlúčenín, vďaka čomu sa zaraďujú medzi významné potraviny.