Tradičné vône a chute Vianoc, ktoré prechádzajú všetkými zmyslami, by nemali chýbať v žiadnej domácnosti počas sviatočného obdobia. Každý má rád to svoje, pri čom spomína na chvíle z detstva, ktoré pretrvávajú až do dnes. Ako to celé zvládnuť, aby ručička na váhe nestúpla o viac čísiel hore?
Prvý krok pri očiste tela spočíva v odstránení, resp. znížení toxickej záťaže. Niektoré potraviny prispievajú k tvorbe škodlivých látok, kým iné podporujú ich neutralizáciu. Väčšina však pôsobí zároveň kladne aj záporne.
Poznáte dulu? Voňavé ovocie, ktoré je považované za symbol lásky a plodnosti. Pozor, surová nie je jedlá! Upravená však chutí výborne.
Nikdy nie je na škodu prečistiť svoj organizmus a dopriať mu rýchlu regeneráciu. Nemusíte držať špeciálne týždňové diéty, aby ste detoxikovali svoje telo.
Tofu vyrobené zo sójového tvarohu je prirodzene bezlepkové a nízkokalorické, pričom neobsahuje žiadny cholesterol a je výborným zdrojom bielkovín i železa. Aké benefity prináša pre vaše zdravie?
Produkcia hlienu sa môže zvýšiť, keď je telo pod tlakom, najmä v období prechladnutí a vírusov chrípky. Príliš veľa hlienu v dutinách znamená opuchy a oslabenie zmyslov ako je chuť, čuch, ale aj zrak. Zástancovia anti-hlienovej stravy tvrdia, že tieto nepríjemné príznaky môžete znížiť špecifickou výživovou stratégiou.
Reďkovky svojou farbou i jemnou štipľavosťou spestria každý šalát a tí, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilá, ich môžu pri knihe či televízii chrumkať namiesto čipsov. Viete, prečo si tieto ružové guľôčky zaslúžia viac vašej pozornosti?
V zimnom období sme často jedli nezdravé a mastné jedlá. Preto sa môže stať, že sme teraz unavení a bez energie. V tom nám však môže pomôcť jarná očista, ktorá naštartuje naše telo i myseľ.
Celozrnné potraviny sú dôležitým zdrojom výživných a fyto-protektívnych látok, ktoré sú len slabo zastúpené v strave Európanov. Prínosom pre verejné zdravie by mohla byť zvyšujúca sa rozmanitosť a dostupnosť chutných celozrnných výrobkov a osveta medzi ľuďmi.
Vyprážanie potravín zvyšuje množstvo prijatého tuku a kalórií. Jedlo s vysokým obsahom tuku a kalórií akým je aj to chutné, chrumkavé a vyprážané, zvyšuje riziko mnohých zdravotných problémov.
Aj vás hnevá, keď vidíte niekoho jesť kvantá jedla a nepriberá, zatiaľ čo vy máte kilo navyše len z pohľadu na jedlo? Ľudia s rýchlym metabolizmom sa majú proste fantasticky. Metabolizmom meriame schopnosť tela páliť kalórie za deň.
Je osviežujúce, s nezameniteľnou horkastou chuťou a aspoň raz do mesiaca ho konzumuje približne 80 percent dospelých Slovákov. Málokto ale vie, že pivo je aj plné vitamínov a látok prospešných pre ľudský organizmus a reči o tom, že z neho rastie brucho sa vôbec nezakladajú na pravde.
Máte citlivú kožu, ktorá zasvrbí, keď ju ofúkne len slabučký vietor? Alebo sa škriabete bez vonkajšieho podráždenia, pretože máte celkový nepokoj v tele? Trvalé svrbenie môže byť neznesiteľné, najmä keď vlastne neviete, čo ho spôsobuje.
V záujme zdravia odporúčajú odborníci konzumovať mlieko so zníženým obsahom tuku. Všeobecne nie je príliš známe, že odstránenie tuku prakticky nevplýva na hladiny iných živín v mlieku, a že spracovanie mlieka, napríklad pasterizácia, ovplyvňuje priaznivé výživové účinky mlieka iba minimálne.
Theobroma cacao znamená v preklade potravu pre bohov. Je to tiež botanický názov pre kakaovník, po tisícročia najvyššie cenenú plodinu. Uspokojovanie rastúceho celosvetového apetítu po čokoláde, je zaujímavým predmetom štúdie v rozvoji trvale udržateľného poľnohospodárstva.
Zelený štvrtok, ktorý je súčasťou veľkonočných sviatkov má síce kresťanský nádych, no mnohí z nás si ho spájajú aj s väčšou konzumáciou zeleniny a hlavne špenátu. V očakávaní chystaných veľkonočných hodov naši predkovia asi vedeli prečo. Už od soboty sa totiž začína nápor na naše žalúdky – údené mäso, šunka, vajcia, údené klobásky...