Pochádza zo Strednej Ameriky a v našich končinách sa objavilo v 15. storočí. Dnes sa pestuje najmä v rovníkových oblastiach. Už jej španielsky názov „fruta bomba“ svedčí o tom, že je veľmi výživná. Zaujímavosťou je, že najväčšie plody papáje vážia až 8-9 kilogramov, tie však v obchodoch určite nedostanete.
V súčasnosti sa často vedú diskusie o tom, či je konzumácia mlieka pre ľudský organizmus prospešná alebo či je lepšie sa vzdať tohto "nápoja". Od čoho závisí kvalita mlieka a aké sú jeho nevýhody?
Veľké nádoby so sypkými proteínmi už nie sú len doménou silákov, ktorí si ich nechávajú pripraviť po náročnom tréningu, ale čoraz častejšie ich využívajú aj bežní smrteľníci, ktorí majú nedostatok bielkovín vo svojej strave.
Naše telo nás v skorú jar upozorní, že nastal čas na regeneráciu. Cez zimu prijímame menej čerstvej zeleniny a ovocia a uprednostňujeme ťažšie jedlá, výsledkom býva vyššia hmotnosť, viac tuku v tele a zvyšujúca sa hladina cholesterolu. Udržať jeho hladinu na správnej úrovni môžete aj fytosterolmi, látkami, ktoré cholesterol do žíl nepustia.
Fazuľa, ktorú možno jesť na množstvo spôsobov na raňajky, obed i večeru, je bez pochýb výnimočná potravina. Nielen pre jej chuť, druhovú rozmanitosť či široké pole možností využitia v kuchyni, ale aj pre to, aké látky obsahuje.