Jahoda (Fragaria) patrí do čeľade ružovitých a vďaka svojmu zloženiu sa zaraďuje medzi top 10 ovocia a zeleniny. Prvé dôkazy o výskyte jahôd pochádzajú z Talianska z roku 234 p.n.l., ale vtedy neboli konzumované vo veľkom, pretože boli malé, tuhé alebo im chýbala chuť.
Zakysané mliečne výrobky tvoria veľmi širokú kategóriu potravín. Ide o mliečne výrobky, u ktorých bola časť mliečneho cukru (laktózy) premenená zo špeciálnych baktérií mliečneho kvasenia na kyselinu mliečnu a vplyvom zvýšenej kyslosti dochádza k zraneniu bielkovín. Ich pravidelná konzumácia má na naše zdravie blahodarné účinky.
Jarná cibuľka je vlastne mladunká cibuľa zbieraná oveľa skôr než dozreje a dosiahne svoj zenit. Mladé cibuľové výhonky sú jedny z prvých poslov jari a tiež znamením, že nadišiel čas k jarnej vitamínovej očiste tela. Jarná cibuľka obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A a tiež spektrum minerálnych látok.
Občas sa stane, že necháme syr v chladničke o niečo dlhšie, a keď ho po týždni vyberieme, nájdeme na ňom malé plesnivé škvrny. Oplatí sa ich odkrojiť a syr zjesť alebo ho radšej celý vyhodiť?
Z hľadiska výživy majú huby veľa výhod, no aj zopár mínusov. Treba si dávať pozor na to, ako ich skladujeme, zbierame a konzumujeme. Ak si na týchto troch faktoroch dáte záležať, môže vám ich konzumácia priniesť veľké zdravotné benefity.
Bolo už pri vyhnaní Adama a Evy z Raja, objavení gravitácie ale aj rozpútaní Trójskej vojny. Jablká sú jedným z najstarších, najchutnejších ale aj najzdravších druhov ovocia. Slovensko je doslova posiate tisíckami jabloní, ktoré práve teraz, na jeseň, prinášajú svoje plody. Na to, aby sa dostali na náš stôl teda nepotrebujú precestovať tisícky kilometrov, stačí zájsť do záhradky a odtrhnúť si priamo zo stromu chutné jabĺčko, ktoré v sebe skrýva viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.
V otázke zdravia zohráva strava mimoriadne dôležitú rolu, preto by mala obsahovať všetky potrebné zložky pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Niektorí ľudia sa však rozhodli vyradiť zo svojho jedálnička typy jedál obsahujúce mäso. Je to správne?
Pol ryže, pol hranoliek a ku krémovej polievke chlebík alebo krutónky? Tak na to zabudnite. Pokiaľ nechcete, aby ručička na váhe každým dňom stúpala, rozmýšľajte o tom, čo si ako prílohu k jedlu priložíte.
Podľa výrobcov a medzinárodných agentúr na kontrolu liečiv a zdravia, by mal byť plastový obal bezpečný na použitie aj v mikrovlnnej rúre. Na druhej strane nás tí istí ľudia varujú, že by sa plast nemal dotýkať jedla počas ohrievania.
Sezóna jahôd je v plnom prúde, a preto by ste ani vy nemali zabúdať na všetky pozitívne účinky, ktoré toto ovocie prináša. Môžete si ho zasadiť vo svojej záhradke, alebo ho nájsť rásť v lesoch po celej Európe.