Vo vodných hlbinách i na pobrežiach sa ukrýva mnoho živých pokladov. Morské plody a živočíchy vám poskytnú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré s vaším telom spravia zázraky. Pozrite sa, prečo sa oplatí mať ich aspoň raz za čas v jedálničku.
Buduje fyzickú i psychickú kondíciu, zlepšuje zdatnosť i vytrvalosť, podporuje rast svalovej hmoty a pomáha v boji so stresom. Maca prášok je výťažok z rovnomennej peruánskej rastliny, ktorej účinky sú známe už tisícky rokov.
Mandarínky sú blízkymi príbuznými pomarančov, bývajú však výrazne sladšie, šťavnatejšie a lepšie sa šúpu. V 19. storočí ich doviezli z Číny, dnes sa pestujú v južnej Európe, severnej Afrike a Amerike.
Mangold je prastará zelenina, ktorá po čase upadla do neznáma. Dnes sa opäť používa v kuchyni a ako alternatíva namiesto špenátu, kapusty a iných druhov listovej zeleniny.
Maliny boli známe už za čias neolitu, keď ich obľubovali aj naši predkovia. Skladajú sa z drobných guličiek, nazývaných kôstkovice. Môžu byť žlté, ružové až tmavo červené. Všeobecne platí, že čím sú maliny červenšie, tým viac antioxidantov obsahujú.
Podľa novej štúdie vás konzumácia pomaly sa uvoľňujúcich sacharidov a obmedzenie proteínu môže zbaviť zapáchajúcich plynov. Z najväčšej miery sú totiž zložené z rôznych plynov. Kyslík či dusík pochádzajú z prehltnutého vzduchu, vodík, metán a oxid uhličitý zasa z bakteriálnych procesov v hrubom čreve a karbohydrátov v našej strave.
Skúste vysadiť nasledujúce jedlá zo svojich raňajok a uvidíte, že chudnutie vám pôjde oveľa rýchlejšie.
Prehnali ste to v predchádzajúcich dňoch s jedlom alebo alkoholom a teraz vás trápi nafúknuté brucho, plynatosť či iné problémy? Je načase naordinovať si tentokrát iné druhy potravín a nápojov, ktoré vám môžu pomôcť dostať svoje trávenie a energetickú hladinu zase späť do normálu.
Maďarská kuchyňa je do značnej miery ovplyvnená pastiermi, ktorí kočovali. Jedlo muselo byť pripravené rýchlo a najmä muselo byť sýte. V tom čase varili prevažne v kotlíkoch, napríklad kotlíkový guláš je aktuálny dodnes.
Každý z nás vie, že jedlo ovplyvňuje nielen naše emócie, ale aj kvalitu spánku a celkový zdravotný stav. Niektorí ľudia dokonca veria, že špecifická strava môže po určitom čase priniesť životnú rovnováhu.
Konzumácia rýb sa veľakrát odporúča kvôli ich vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín, ale existuju aj prípady, keď je dobré sa rybe vyhnúť.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môžeme konzumovať ovocie a zeleninu neobmedzene. Získame cenné vitamíny, minerály a antioxidanty. Ovocie sa neodporúča jesť po jedle, jeho trávenie potom prichádza na rad oveľa neskôr. Citrusové ovocie by sme mali jesť v lete, pretože ochladzuje. Vhodným typom na takéto osvieženie je aj mango.
Existuje mnoho metód a štýlov varenia, ale čoraz väčšej popularite sa teší metóda varenia s názvom sous vide. Prečo by ste ju mali vyskúšať?
Mandľové mlieko je zdravý a výživný nápoj s nižšou kalorickou hodnotou. Má vysokú nutričnú hodnotu a zároveň nižšiu kalorickú hodnotu. Toto mlieko je ako nápoj používané už stáročia. Je alternatívou pre ľudí trpiacich alergiou na živočíšne mlieko, intoleranciou laktózy a pre ľudí, ktorí nechcú konzumovať živočíšne mlieko.
Ak dôjde k prekysleniu organizmu, určite je za tým nesprávna strava a rýchle jedenie - nesprávne pohryzené a spracované jedlo. Častou príčinou sú aj diéty, najmä jednostranné. Veľmi ľahko a rýchlo podľahneme novým diétnym trendom, z ktorých sa mnohé po čase ukážu ako neúčinné, odborne nepodložené. Nezabúdajme, že tak, ako môže byť strava našim liekom, môžem byť aj jedom.
Aj vás mama v detstve nútila jesť mrkvu, pretože je veľmi zdravá? Mala úplnú pravdu. Mrkva je právom nazývaná kráľovnou zeleniny. Hoci sa s ňou spája predovšetkým starostlivosť o oči, dokáže toho oveľa viac. Niektoré výskumy naznačujú, že už len jedna mrkva denne by mohla až o polovicu znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc.
Drobné a mimoriadne chutné maliny mnohí odborníci na zdravú výživu zaraďujú k najzdravším druhom ovocia na svete. Bojujú za naše zdravie a ľudia pritom ani nevedia, ako. Využívajme tento dar prírody správne a vezmime si z neho všetko, čo ponúka.
Poznáme to všetci, čo máme deti. To večné zápasenie pri každom jedle, od raňajok, cez obed až po večeru. Želáme si, aby boli zdravé a preto sa snažíme dostať do ich tela čo najviac stravy v jej prirodzenej podobe. Pri sladkom ovocí sa nám to ešte ako tak darí, no pri zelenine akékoľvek naše snaženie zlyháva.
Sú ľudia, ktorí na burčiak nedajú dopustiť. Akýsi „predskokan“ vínneho moku obsahuje skutočne veľké množstvo vitamínov a zdraviu prospešných mikroživín – má to teda svoj dôvod. Pozor však, ani s jeho konzumáciou to netreba preháňať.
Marhule predstavujú chutné oranžové plody plné beta-karoténu, vlákniny a vitamínu C. Sú akýmsi symbolom letných mesiacov, na začiatku ktorých začínajú dozrievať a lákať nás svojou lahodnou chuťou.