Pomazánka, hovorovo vraj nátierka. Neviem, neviem, ja som to vedela tak, že slovensky je správne nátierka (natiera sa), pomazánka je česky. Z hľadiska nášho receptu nie je dôležitý názov, dôležitejšie je, aké použijeme suroviny. Slovákom vraj najviac chutia bryndzové, oškvarkové a vajíčkové nátierky. Nátierka by mala byť chutná a zdravá. Ja ponúkam recept trochu netradičný, vhodný do práce i pre nečakanú návštevu.
Zdravý letný dezert? Pripravte si toto chutné čokoládové brownie s broskyňami, v ktorom sú použité len zdravé ingrediencie.
Dali by ste si chutné chrumkavé mäsko z grilu? Pri použití tých správnych ingrediencií si môžete počas dlhých letných večerov vyčarovať vynikajúce chute. Skúste napríklad tento recept na hydinové krídelká a stehienka s mletou paprikou, cesnakom, čili, či trstinovým cukrom.
Máte chuť si zamaškrtiť a zároveň "dobiť" svoje baterky po náročnom dni? Nech sa páči, vyskúšajte zdravšiu verziu čokoládovo-kávového dezertu od slovenského šéfkuchára
Čučoriedky sú osvedčeným liekom proti hnačke a chránia pred stresom. Majú veľa vitamínu C a betakaroténu, takže sú vhodnou ochranou pred infekciami, najmä pred zápalom ústnej dutiny a hrtana.
Hoci je Cisárov trhanec považovaný za typicky rakúsky recept, známy je aj mimo Rakúska. Výborne jedlo, ibaže po toľkých rokoch nevieme, kto to ocenil viac, či cisár František Jozef alebo jeho kuchár.
Rýchly obed alebo večera? Skúste chlebové placky. Skvele sa hodia aj k hustejším polievkam a keď si ich dáte s pažitkovým tvarohom, nebudete vedieť s ich jedením prestať...
Domáci chlebík je domáci. Vždy viete, čo ste do neho dali. Tento chlebík je ozvláštnený cuketou a cheddarom, ktorý dodá chlebíku krásnu chrumkavú kôrku.
Cuketa je ľahká potravina. Obsahuje množstvo vody, ale aj vitamínov a prospešných látok. Často sa používa v redukčných diétach a pri odľahčených jedálničkoch. V tejto polievke sme spojili jemnú chuť cukety s výraznou chuťou slovenského pokladu – bryndze.
Cuketa je zelenina, ktorú netreba podceňovať. Napríklad je skvelým prostriedkom detoxikácie, nakoľko obsahuje veľké množstvo vody. Tým pádom má aj nízku kalorickú hodnotu, a je vhodná aj do redukčných diét.
Sezóna cukety je v plnom prúde. Toto rýchle cuketovo-šošovicové jedlo je veľmi jednoduché na prípravu a na použité suroviny. Keď ho ochutnáte, táto nezvyčajná kombinácia vás predsa len presvedčí, že patrí k sebe.
Crostini je talianske prejedlo - plátky grilovaného alebo opečeného chleba, sendviča, na ktoré použijeme nátierky z mäsa, syrov alebo zeleniny. My sme skúsili hráškové pesto.
Cannelloni sú duté valcovité cestoviny, ktoré umožňujú pripraviť pomerne nenáročné jedla s rôznou príchuťou mletého mäsa, so zeleninou plnkou, či syrovou plnkou ochutené typickými talianskymi omáčkami. Nechajte sa inšpirovať talianskou kuchyňou...
Rozmýšľate nad rýchlou a zdravou večerou či obedom? Tento šalát je ideálny. Je plne vhodný aj pri cukrovkárskej diéte. Navyše, ľadový šalát upokojuje telo, uhorka vyplavuje toxíny a paradajka likviduje tukové vankúšiky.
Zdravá energia prichádza aj z citrónov, o tom určite nikto nepochybuje. Zaradenie citrónov a iných kyslých potravín do denného menu pomôže regulovať hladinu glukózy v krvi. Ak spojíme citrón s kreativitou, využijeme šťavu i kôru, podarí sa nám vytvoriť chutnú a diétnu maškrtu, vhodnú aj pre cukrovkárov.
Červená repa (cvikla) je ďalšia z potravín, ktoré sú priam nabité vitamínmi, a ktoré majú na naše telo len priaznivé účinky. A ako si ju pripraviť inak, než ju zavariť do pohárov? Skúste tento jednoduchý šalát s mozzarellou. Je rýchly a vhodný napríklad na večeru.
Poznáte brownie? Lahodný, na jazyku rozpadajúci sa koláčik kakaovej chuti. To je klasika. Tento koláčik má však aj niečo navyše – tvarohovú vrstvu, v ktorej preráža osviežujúca chuť citrónovej kôry a mäty.
Cestoviny pokojne môžeme zaradiť aj do nášho diétneho jedálnička, ak si ustrážime veľkosť porcie. Najmä v kombinácii so zeleninou sú určite výbornou zdravou pochúťkou.
Máte si chuť zamaškrtiť? Jablkový koláč z celozrnnej múky je rýchly a obsahuje minimum cukru. Navyše, jeho príprava je taká jednoduchá, že ho zvládne naozaj každý.
Už ste niekedy vyskúšali raw food alebo surovú stravu? Čo tak začať niečim naozaj neodolateľným? Je to sladké, chutné a naviac aj zdravé.