Namiesto kupovaných smoothie, plných konzervantov, pridaného cukru, či umelých sladidiel, si skúste v týchto horúcich letných dňoch pripraviť vlastné. Osviežujúce (kivi, banán, pomaranč) a zdravé (špenát, semiačka) zároveň.
Aj placky môžu byť zdravé. Stačí, ak obmeníte niektoré tradičné ingrediencie. Kapusta, vajcia, špaldová múka, soľ a koreniny. Viac vám netreba a zdravý obed alebo večera je na stole.
Dali by ste si sladučké šišky, no chceli by ste si ich pripraviť trochu zdravšie? Nech sa páči, vyskúšajte recept od slovenského šéfkuchára a pochutnajte si na žitno-pšeničných s horkou čokoládou, džemom a pistáciami.
Vyskúšajte klasické vianočné koláčiky, obľúbené v mnohých domácnostiach. Upečte si vanilkové rožky v zdravšej verzii podľa slovenského šéfkuchára.
Máte chuť na niečo sladkého ku káve alebo čaju? No uprednostnili by ste zdravšie varianty? Vyskúšajte nasledujúci recept od slovenského šéfkuchára: Biscotti sú chrumkavé talianske keksíky, tradične vyrábané z múky, mandlí, vajec a cukru.
Brusnice si väčšina z vás spája predovšetkým s brusnicovou omáčkou, ktorú dostanete v reštaurácii k divine, či k sviečkovej na smotane. Ale tieto červené bobuľky sú veľmi nápomocné pri rozličných zdravotných ťažkostiach. Takisto sa z nich dajú pripraviť aj zdravé jedlá.
Niektorým ľuďom síce veľmi nechutí, lebo im pripomína „chrumkavú vodu“, no pre trávenie je vskutku prínosný. Je bohatý na vodu, ktorá v kombinácii s nerozpustnou vlákninou dobre reguluje pravidelnú stolicu. Navyše si z neho môžete pripraviť niekoľko zdravých pochúťok.
Cez leto sa nášmu organizmu prirodzene žiadajú ľahšie jedlá. Namiesto ťažkých mastných jedál a mäsa vyhľadávame často najmä zeleninu. Vyskúšajte napríklad tento zemiakový recept od slovenského šéfkuchára.
Vyprážané šišky aj fánky sa považujú za obradové pečivo, ktorému sa kedysi pripisovala ochranná a plodonosná funkcia. Tvary mali jednoznačne symbolický význam a zrejme slúžili aj pri babských veštbách.
Každý pozná zemiakové pyré, alebo inak povedané, zemiakovú kašu. Zeler patrí ku koreňovým zeleninám, a na rozdiel od zemiaku obsahuje menej sacharidov. Má výraznú vôňu a chuť. Keď sa však trošku zjemní maslom a mliekom, chuť je veľmi príjemná.
Lístky ruží majú veľmi silnú a výraznú arómu a hoci sa to môže zdať prekvapivé, možno ich pokojne aj konzumovať. Ideálne sú v nápojoch alebo nimi môžete ozdobiť dezerty. Vyskúšajte si z nich spraviť aj želé.
Špargľa je tvorená z 93 % vodou, preto má len veľmi malý obsah kalórií (približne 22 kcal na 100 g špargle). Tým sa dostáva do popredných miest v rebríčku potravín vhodných na redukciu váhy. Alebo na ľahší „snack“.
Ide o taliansky dezert, ktorý pochádza z Florencie, údajne inšpirovaný kopulou florentského Dómu. Niektorí kuchári ho prirovnávajú k čiapočke, kardinálske zucchetto. V každom prípade je to výborný chladený koláč.
Syry sú vo všeobecnosti zdravou potravinou. Obsahujú vitamín B12, vitamín D, vápnik, fosfor, zinok, železo, horčík a sodík. Osobitne zdravá a skvelá potravina je mozzarella. Má jemnú chuť a nízky obsah mliečneho tuku. Syr je výborný je v kombinácii s bazalkou.
Zanechá vám na jazyku jemnú chuť ako zamat. Túto roládu sa určite oplatí vyskúšať. A čo je plus, môžu ju aj celiatici.
Je viac dôvodov prečo zaradiť zemiaky do jedálnička. Množstvo živín v zemiakoch je neopomenuteľné. Zemiaky obsahujú prekvapivo veľa vitamínu C a vitamíny zo skupiny B. Syrová plnka a zemiaky tvoria výbornú kombináciu, ktorú sa oplatí vyskúšať.
Zvyknete si svoje nápoje ochladzovať kockami ľadu? Do nádoby na ľad nemusíte nalievať len vodu, ale môžete vyskúšať aj iné kreatívne triky, vďaka ktorým si vyčarujete malé osviežujúce pochúťky.
Zemiaky sú výborné na rôzne spôsoby, a navyše sú významným zdrojom vitamínu C. Zemiakovú kašu si môžeme však pripraviť tiež ako zdravší variant, keď zemiaky v pomere 1:1 skombinujeme s ďalšou zeleninou, napríklad s mrkvou, brokolicou, špenátom... Navyše získame netradičnú farebnú prílohu k mäsu, napokon „aj oči jedia.“
Ešte stále je veľa ľudí, ktorí si na zeleninu nepotrpia, napriek tomu, že je zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. S trochou mäsa máme hotovú super pochúťku na olovrant alebo ako predjedlo.
Vôňa i chuť zeleru nemusí každému vyhovovať, ibaže zeler patrí do skupiny zeleniny, ktorú možno právom považovať za liek. Keď ho správne dochutíte, môžete si ho zamilovať.