Vitamín C

Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržleni a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.

Vitamín C je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek. Tento vitamín je obsiahnutý v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, petržleni a paprike. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.

Definícia:

Synonymum: kyselina askorbová
Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa ľahko vylučuje z tela a musí byť plynulo dodávaný v strave.

Biochemická funkcia:

  • reguluje metabolizmus aminokyselín
  • pomáha udržať silu a integritu cievnej steny, najmä kapilár
  • uplatňuje sa pri vývoji kostí, zubov a chrupaviek
  • pôsobí na zdravie všetkých bunkových a tkanivových membrán
  • hrá dôležitú úlohu pri regulácii normálneho telesného rastu, pri hojení rán a odpovediach na stres
  • "upratovač" voľných radikálov (vznikajúcich napr. príjmom znečisťujúcich a jedovatých látok), súčasť oxidačno-redukčného systému hydroxylačných reakcií (syntéza kolagénu, karnitínu, tyrosínu, katecholamínov, steroidov)
  • dôležitý pre transport elektrónov v mikrozómoch
  • zvyšuje vstrebávanie železa
  • bráni vzniku karcinogénne pôsobiacich nitrosamínov z dusičnanov v strave
  • ovplyvňuje imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek, zabraňujúcich infekcii

Výskyt:

  • v živočíšnych aj rastlinných produktoch, pretože väčšina zvierat a všetky vyššie rastliny sú schopné tvorby vitamínu C z glukózy
  • obzvlášť v ovocí (napr. kiwi, citrusové plody, čierny rybíz, jahody, jablká, broskyne, zelené korenie, petržlen, guáva, brokolica, ružičkový kel, kapusta, zemiaky, paradajky)

Potreba:

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 60 mg
Fajčiarom sa odporúča dvojnásobné množstvo.

Bezpečnosť:

Tolerovaná horná hranica príjmu: 10 g
Ruší laboratórne testy na určenie hladiny cukru v krvi.

Rizikové skupiny:

  • Aj keď vitamín C nezabráni nachladnutiu, pomáha znížiť závažnosť príznakov, podporuje celkovo dobrý stav zdravia a chráni telo pred infekciami, traumami a stresom.
  • novorodenci, predčasne narodení
  • pri nedostatočnej strave, podvýžive (starší osamelí ľudia, extrémne diéty) a alkoholizme
  • tehotné a dojčiace ženy
  • užívanie liekov, antibiotík
  • dialýza, fajčenie

Príznaky nedostatku:

  • skorbut
  • prvotné príznaky - znížená fyzická výkonnosť, únava z poklesu syntézy hormónov drene nadľadvín, podráždenosť, bolesti kĺbov; následné krvácanie do kože a slizníc, strata zubov, zvýšená náchylnosť k infekčným ochoreniam
  • anémia
  • u dojčených detí Moeller-Barlowova choroba

Príznaky hypervitaminózy:

  • Nie sú známe.

Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiot's Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992
Vadano

K tej dávke vitamínu C od RDA by ste mali dodať, že toto množstvo je iba pre dvojkilového morského prasaťa. Pre človeka zdravého správne množstvo je 30 miligramov pre každý kilogram osobnej váhy. Teda pre dieťa vážiace 20 kilogramov je to 600 miligramov a pre 100 kilogramového človeka 3000 miligramov, teda 3 gramy denne.

Píšete, že vitamín C nezabráni ochoreniu. Aj to je pravda, ale iba pri tých množstvách, ake predpisuje RDA. Pri tom množstve, aké som písal, na Vás nebude mať šancu žiadný vírus, ani prasačí, ani vtáčí, ani žiadny chrípkoví. Do konca ani žiadny iný vírus. Môžu Vás ľudia obkašľať, obkýchať, môžu na Vás vírusy hádzať lopatou, stanete sa imúnymi. Ja som každý rok dva až tri krát dostával takú chrýpku, že som bez antibiotík nemal šancu sa z toho dostať. Teraz, keď už rok užívam denne asi 5 gramov vitamínu C, ani si vôbec nemusím dávať pozor, aby som náhodou nevybehol aj v zíme iba vo svetri, ako som vo vnútri v byte, von na ulicu, kde sa teploty pohybovali okolo nuly, a napriek tomu som nenachladol ani raz.

Mohli by ste prosím Vás napísať konečne aj pravdu o vitamínoch, ktoré sú známe už od polovice minulého storočia?

SadP

Presne tak, vsetky clanky, co bashuju pouzitie vitaminu C na imunitu, alebo proti prechladnutiu alebo virusom, testuju len davky, ako 200 alebo 300mg. Alebo najviac co som videl, tak 500-1000mg. Ze neboli potvrdene ziadne ucinky, vsak jasne - tak malej davky. Ved to nieje ani preventivna davka.
Ako spominas, 3000mg je len preventivna davka.
Ved takmer vsetky zvierata si syntetizuju vitamin C, v peceni, a to v este vyssich davkach, ako spominas. A to iba cisto preventivne. Pri ochoreni, este viac. Cize pre 100kg cloveka, je liecebna davka na prechladnutia aj 6-10g denne. Da sa aj viac, ale tam uz treba vediet, ako to brat, a navyse, kyselina askorbova prilis prekyseluje, takze viac ako 10g denne sa nedoporucje brat. Ale da sa premenit pomocou jedlej sody na askorbat sodny, ktory nema tak nizke pH a ten sa da uzivat v este vacsich mnzostvach.
Takisto treba pridat bioflavoidy, kedy sa zvysuje vstrebatelnost.
Idealne je si na cely den rozmixovat tych 6-10 gramov, spolu s vodou, a pridat zopar rajcin, odstavit pomaranc, alebo pridat kiwi... a cele to rozmixovat takto (plus MSM pridat, je vhodne tiez) , nejake ovocie bohate na bioflavoidy. A toto popijat pocas dna. Takisto spolu s tym treba brat vitaminy skupiny B, horcik, selen, a zinok... tieto si spolu pomahaju vstrebavat sa lepsie a cele to funguje potom aj na prechladnutia a posilnenie imunity.

No schvalne, nech spravia studie na tato, a uvidime, ci je vitamin C az taky neucinny na prechladnutia.

SadP

Ozaj, este jednu vec by som doporucil, a to pycnogenol. Velmi dobre to spolupracuje s vitaminom C, a este ALA - alfa lipoova kyselina. Obidva su ucinne antioxidanty, a zaroven maju tu vlastnost, ze rovnako ako bioflavoidy, posilnuju pouzitie vitaminu C v tele. Napriklad ALA regeneruje uz pouzite molekuly vitaminu C, rovnako ako aj vitaminu E, a tie sa mozu pouzivat takto stale dokola.

Pycnogenol je vsak velmi drahy. Odporucam ho najst pod nazvom pine bark extract... ide sice o iny druh borovice, ale ucinkom az tak zaostavat nebude (si myslim, nemam to potvrdene). Tento pine bark extract je vyrazne lacnejsi nez pycnogenol, a mnoho ludi hovori, ze to ma rovnake ucinky. (aj ked pozor, nieje to potvrdene). Ja si vsak pycnogenol nemozem dovolit, je to velmi drahy doplnok.
Co sa tyka davkovania, tak takych 100-150mg pycnogenolu, alebo 300mg pine bark extractu denne.
K tomu vitaminu C si este mozete kupit rovno priamo bioflavoidy. Nemozem tu davat linky na iherb, takze najdete to ako "citrus bioflavoids" naprikald od Solgaru... alebo aj ine, videl som tam take 1000mg tabletky. Tak take by som uzil 2-3 denne. Daju sa kupit aj praskove, alebo v kapsuliach, to ide potom vysypat obsah kapsule ako prasok, rovno do tej vody, s vitaminom C, a rozmixovat!!! Uplne super.
A nakoniec ALA, tu treba brat 3x denne, dokopy 600mg. Lepsie je teda pohladat od Natrolu, tato firma robi Time Release ALA... 600mg. Dobre je, ze tu staci brat raz denne.