bude alkoholik?

Príspevok v téme: bude alkoholik?
gerda

poradte mi.Mam kamarata.Bol super chlapec,inteligentny...vlastne este taky je,ale pred niekolkými rokmi zacal pit,lebo ho opustila priateľka.Otehotnela,dala mu kopačky a isla na potrat.Je velmi citlivy,nevedel sa s tym zmierit a zacal pit. Potom som ho stretla(poznali sme sa uz v detstve ale dlho nevideli) Nemozem sa zmierit s tym,že sa takto nici. Určite je závislý,nechce si to priznať. Nie je to hlúpy ozran,ale kazdy deň si musi dať aspon poharik,niekedy viac.
CHCEM mu pomôcť, pretoze je to Super chalan,múdry,citlivý.Ale neviem,ako ho motivovať? Vela na mna da,ale sai som neschopná, alebo volím zlý postup??

Poradte, a ak ste mali niekto problem s alkoholom,poradte,čo vam pomohlo začat nieco robiť,liečiť sa alebo ako vas niekto motivoval?

17

Nehadzte nas vsetkych do jedneho vreca!!Samozrejme je to casovana bomba,no zalezi od nas ci chceme aby vybuchla!!!Tvojho priatela neprinutil pit problem,ale to,ze on pit CHCEL!!!!Tych 8 rokov iba nepil!!Nebol s tym vyrovnany uz po liecbe!!Musi CHCIET si uvedomit,ze je to na cely ZIVOT!!Ako iny chory,ktory je neviliecitelny na cely zivot.Myslim ,ze takych diagnoz je velmi vela nie iba alkoholizmus.

luna

Tiez som mala partnera abstinujuceho alkoholika. Po 8 rokoch jeden maly problem v praci ho vratil tam, kde bol pred 8 rokmi! A potom to islo - stvrtrocne intervaly ozierania sa a samolutovania a mojeho zehlenia jeho problemov v praci. Chcem verit, ze su alkoholici, ktori to v zivote dokazu - ostat cisty do konca ! CHCEM ! Ale je to tak? Alkohol je ako casovana bomba, ktora sa raz spusti a nikto nevie dopredu odhadnut, co bude pricinou toho spustenia. Podla mojho 15 rocneho spoluzitia s alkoholikom (spolu sme chodili aj do jeho klubu abstinujucich alkoholikov, takze ich poznam viacej)mozem povedat, ze uspesnost moze byt nejakych 5 % ! A to je velmi malo. Kazdy casom zacne znovu pit. Je mi tych ludi luto, ale uz by som v zivote do ziadneho vztahu s alkoholikom nesla a uprimne lutujem baby, ktore sa na taku cestu dobrovolne vydaju !

gerda

male osem, sest rocne deti si medzi sebou rozpravaju o svojich zazitkoch...stale sa mi to nezda.urcite je to kontrolovane psychologom,potom ano.
ako vase polovicky? drzia sa? verim ano.
zoznamila som sa s jednym novym kamosom.jeho byvala manzelka zacala pit a to tak,ze sa prestala starat o dieta, napadla muza nozom a odstahovala k rodine,kde pije so svojou matkou. inak mlade dievca, 23 rocne sa dalo na tuto zivotnu cestu.
viete niekto vysvetlit, co mladu zenu dokaze k tomu viest? je to cisto o povahe, osobnosti, ak je silna,tak problemy dokaze riesit, ak slaba, tak od nich uteka aj tymto sposobom? alkoholom?
alebo je to o zazemi v rodine, ak videla pit rodicom, tak to povazuje za "normalne" alebo za jeden zo sposobov ako zit, ci riesit problemy?
lebo kazdy zazijeme v zivote mnoho sklamania, zleho, tragedii a neviem coho este, ale mnohi fungujeme normalne aj potom a neprepadneme zavislostiam.
?????

lu

tak Gerda toto neviem, podľa mňa je vždy dobré, keď ktokoľvek, či dieťa alebo dospelý počuje jasne od niekoho iného, že on nie je jediný so svojim problémom, lebo ten vedľa neho to zažil a pozná to. To hrozne pomáha. A ešte keď ten druhý pozná aj spôsob pomoci, tak to je zázrak pre toho človeka, ktorý sa cítil v pasci. Aj pre deti to takto funguje... existujú aj skupiny pre rodiny alkoholikov, kam chodia aj deti a tiez skupiny mladých narkomanov, kam chodia puboši

gerda

dobra terapia.pocula som,ze existuje podobny sposob komunikacie, skupinova terapia aj medzi detmi,ktore boli zneuzivane pedofilmi.myslite,ze je to vhodne,aby si deti rozpravali skusenosti,pocity atd medzi sebou? nemali by to riesit len s dospelymi?

lu

Každý má niečo iné, čo ním pohne. Ale celá filozofia Anonymných alkoholikov je na tom, že ten čo nepije rozpráva tomu, ktorý pije ako sa má dobre a aké to je lepšie. A od roku 1935 to takto funguje a úspešne. Takže toto určite pomôcť môže, ALE ten čo pije musí byť ochotný počúvať samozrejme...

gerda

lu, nadchla ma. "nadchla", žiaľ. Radšej by som bola keby nie,ale hoci som už mimo tohoto kamaráta, zostáva vo mne stále ako dobrý kamarát,a viem,keby som ho stretla,tak by som mu chcela znovu nejako pomôcť.Predsa, je to človek, ku ktorému som mala vzťah a je mi stále blízky.A navždy ma bude trápiť to, ako sa ničí..ak s tým neprestane.
Mysíte, že takého človeka dokáže motivovať rozhovor s abstinujúcimi alkoholikmi? Keď mu povedia svoj životný príbeh a poukážu na to, prečo je dobré rýchlo niečo robiť? Keď porovnajú rozdiel v kvalite života a povzbudia, že je to dobré zmeniť?

MarioFazekas

mne uz bolo zle celkovo.to som nebol ja.presne tak ja nemusim chodit na kontroli ale chcem.je to pre mna taky ritual.taktiez si rano ked vstanem poviem ze dnes budem bez chlastu a potom to takto opakujem kazdy den.a zatial sa dari.

lu

Gerda vidím, že teba táto téma naozaj nadchla :-) Vieš on nemusí nič, ak nechce nemusí ísť v živote na žiadnu kontrolu, ale mu to pomáha a rád tam chodí, posilňuje ho to, každý abstinujjäci si nájde niečo, čo ho drží a posäva vpred