Pálenie záhy

Pálenie záhy (pyróza) je pálčivý pocit v nadbrušku, rozlievajúci sa hore, pod hrudnú kosť. Ide o spätný návrat zo žalúdka do pažeráka, keď sa natrávená potrava a žalúdočné kyseliny vracajú späť. Je to vlastne „neúplné zvracanie“.

palenie_zahy Zdroj foto: Shutterstock.com

Zvykne sa vyskytovať alebo zhoršovať najmä po mastnom, korenenom, sladkom a kysnutom jedle, či po požití čokolády, cibule a cesnaku. Niekedy sa však objavuje náhle, bez priamej súvislosti s jedlom alebo pitím. Ukáže sa aj v spánku alebo v predklone.

Príčiny vzniku pálenia záhy

Ak telo funguje správne, natrávená potrava putuje zo žalúdka do dvanástnika a ďalej v smere zemskej príťažlivosti. Pálenie záhy spôsobuje dyskinéza (porucha normálnych pohybov) a porucha uzatváracieho mechanizmu v spodnej časti pažeráka (spodný zvierač pažeráka). Pri jeho normálnom fungovaní sa po prechode potravy do žalúdka uzatvorí a zabráni spätnému chodu prijatej potravy.

Príčinou nedostatočného uzáveru môže byť:

  1. Hiátová hernia (pruh v bránici, keď sa cez zväčšený otvor v bránici dostáva rôzne veľká časť žalúdka do hrudníka). Čiže žalúdok môže byť zdvihnutý až do úrovne pažeráka (najmä pri nadváhe).

  2. Keď sa žalúdočný obsah dostane do pažeráka, objavuje sa pálenie (pyróza). Odborne sa to nazýva reflux a vyskytuje sa aj u zdravých ľudí, ale len krátky čas a nečasto. O patologickom refluxe (GER) a refluxnej chorobe pažeráka (GERD) hovoríme, ak je pažerák dlhodobejšie a častejšie vystavený pôsobeniu žalúdočného obsahu – agresívne pôsobí najmä kyselina chlorovodíková a enzým pepsín.


Aj takto si môžete pomôcť:

Skoncujte s pálením záhy pomocou prírody!


Príznaky pálenie záhy

  • tlak a pálenie za hrudnou kosťou

  • bolesť vyžarujúca až do oblasti krku a čeľuste

  • pocit „bolestivého hladu“

  • pocit kyslosti alebo horkosti v ústach

  • nutkanie na zvracanie                                              

Pálenie záhy je hlavným príznakom prekyslenia žalúdka, ktoré sa prejavuje:

Diagnostika pálenia záhy

RTG vyšetrenie (pomocou prehltnutej kontrastnej látky skúma jednotlivé fázy prebiehajúceho refluxu a dostatočnosť dolného pažerákového uzáveru).

Endoskopické vyšetrenie – gastroskopia (nepríjemné, ale nevyhnutné vyšetrenie, pri ktorom sa prehltne tenký kábel s kamerou a svetelným zdrojom na konci. Niekedy sa odoberá malá vzorka tkaniva pre ďalšie vyšetrenia).

Liečba pálenia záhy

Upravte stravu a správanie - je vhodné sa postaviť, využite zemskú príťažlivosť, nie je vhodné predkláňať sa a ležať.

Napite sa vody alebo skúste babský recept – požite lyžičku horčice.

Ak nič nepomáha, je vhodné siahnuť po prípravku obsahujúcom antacidy, ktoré neutralizujú kyslosť (využitie chemickej reakcie kyseliny a zásady).

Liečba opakovaného a častého pálenia záhy patrí do rúk lekára. Vylúči inú chorobu, ktorú by pálenie záhy mohlo spôsobiť, a má dostupné prostriedky na vyšetrenie a liečbu.

Lieky používané na liečbu zasahujú do celého problému na niekoľkých úrovniach:

  • antacidy– neutralizujú kyslosť žalúdočných štiav

  • blokátory H2 receptorov – potláčajú tvorbu žalúdočných kyselín

  • blokátory protónovej pumpy – potláčajú tvorbu žalúdočných kyselín

  • prokinetiká– podporujú pohyb tráviaceho traktu správnym smerom

Riziká ochorenia pálenia záhy

Týkajú sa najmä životného štýlu:

  • hektika (uponáhľanosť, stres)

  • nesprávne a nepravidelné stravovanie

  • nedostatok prirodzeného odpočinku po jedle (neležať, fyzicky sa nenamáhať)

  • obezita

  • požívanie niektorých potravín a látok zvyšujúcich kyslosť žalúdka (mastné, sladké, kysnuté) a uvoľňujúcich zvierač pažeráka (alkohol, nikotín, kofeín) fast_food_20-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vplyv pálenia záhy na život

Pálenie záhy nepredstavuje veľké ohrozenie, ale je nepríjemné a pri častom opakovaní poškodzuje sliznicu pažeráka. Môže podstatne zhoršiť kvalitu života a narušiť chod denných činností:

  • zníženie produktivity práce

  • vyhýbanie sa obľúbeným jedlám

  • vyhýbanie sa spoločenským udalostiam

  • vplyv na spánok


Pomôžte si pri pálení záhy aj takto:

Skoncujte s pálením záhy pomocou prírody!

CHios

S tými liekmi radšej opatrne. Pri dlhšom užívaní môžu byť viac škodlivé než prospešné. Odporúčam tento zaujímavý článok v ktorom nájdete, či sú lieky na pálenie záhy vôbec prospešné - helikobakterpylori.sk Ja osobne nemám takéto farmaceutiká rád a snažím sa im čo najviac vyhýbať kvôli ich negatívnym vedľajším účinkom.

mjanik

pri pálení záhy treba preliečiť trávenie ako celok +tlmiť pečeň tá to spôsobuje.Neakupunkturista tomu ťažko porzumie!!