Zápal jazyka (glositída)

Zápal jazyka môže byť rozlišná zmena povrchu jazyka, a to i taká, pri ktorej nejde o klasický zápalový proces. Len zriedka ide o samostatné ochorenie. Najčastejšie sa vyskytuje pri chorobných procesoch tráviaceho traktu, ale i pri mnohých infekčných chorobách. Zmeny povrchy jazyka sú pri niektorých chorobách typické a pomáhajú pri určení diagnózy.

zápal jazyka

Zdroj foto: Shutterstock.com

Príčiny vzniku zápalu jazyka

Traumatické - chronické dráždenie a poranenie povrchu jazyka ostrými okrajmi kariéznych zubov, zubným kameňom, nevhodnými zubnými protézami, ortodontickým aparátom, poranenie zahryznutím pri páde, epileptickom záchvate.

Termické - popáleniny horúcimi nápojmi, jedlami, elektrogalvanické dráždenie sliznice jazyka v prítomnosti rôznych zubných kovov (napr. amalgámová výplň a kovová korunka).

Chemické - precitlivelosť na ústne vody, lieky, protetické náhrady, náhodné poleptania.

**Alergické ** - reakcia na podanie liečiva, alergická reakcia na jedlo, toxíny hmyzu.

Mikrobiálne - vírusové, bakteriálne, plesňové.

Stavy spojené s glositídou - amyloidóza, celiakia, cukrovka, ochorenia pečene, nutričný deficit (napr.železa, kyseliny listovej, vitamínov skupiny B), proteínová a kalorická malnutrícia, sarkoidóza, Sjögrenov syndróm, systémové infekcie (napr. syfilis), vezikuloerozívne ochorenia (napr. pemfigoid, pemfigus vulgaris, erythema multiforme, Stevensov-Johnsonov syndróm).


Prečítajte si tiež:

Máte na jazyku povlak alebo vám tŕpne? Čo s tým?

Príznaky zápalu jazyka

Postihnutý môže byť celý jazyk alebo len časť. Poznáme rôzne druhy:

Povrchový zápal - glossitis superficialis: začervenanie jazyka, pálenie a bolesť na hrote jazyka a na okrajoch, niekedy býva porucha chuti.

Hlboký zápal - glossitis profunda: rana na jazyku po poranení, ktorá sa môže následne bakteriálne infikovať, vtedy je okolie rany červené, opuchnuté, ak vznikne absces, jazyk výrazne opuchne, hmatáme infiltrát, pacient má teplotu, môžu byť zväčšené lymfatické uzliny.

Mapovitý jazyk - glossitis areata migrans: chronický priebeh, ružové alebo červené okrúhle alebo oválne políčka, v ich okolí je často navalitý belavý lem. Charakteristické je to, že obraz sa mení behom krátkej doby, ak postihuje väčšiu plochu, pripomína mapu. Subjektívne príznaky len u malých detí - povrch jazyka štípe, páli, pri jedle bolí.

Hladký jazyk - glossitis atrofica: hladký a lesklý jazyk, s červeným či ružovým pozadím. Je spôsobená nutričným deficitom, býva spojená s bolesťami jazyka, inak subjektívne obtiaže nie sú.

Glossitis rhomboidea mediana: často je kombinovaná s niektorou vývojovou vadou jazyka, v strednej čiare na povrchu jazyka prehlbenina, z ktorej vyrastá, ale neprominuje nad úroveň hladký slizničný útvar začervenalej farby. Subjektívne sú prechodné poruchy chuti a pocit cudzieho telesa.

Alergická glositída-  rýchly vývoj ochorenia, býva pocit svrbenia a opuch jazyka (Quinkeho edém), ktorý môže spôsobiť vážne dýchacie ťažkosti.

Galvanická glositída - vzniká elektrogalvanickým dráždením sliznice jazyka v prítomnosti rôznych zubných kovov. Vyznačuje sa rankami na jazyku a spôsobuje bolestivé pálenie a kovovú chuť v ústach.

Iné formy sú súčasťou zápalov postihujúcich aj iné sliznice ústnej dutiny, tzv.stomatitídy.

Diagnostika zápalu jazyka

  • anamnéza – presné dotazy ohľadne vzniku a priebehu ochorenia

  • klinické vyšetrenie – charakteristický nález na jazyku

  • pomocné vyšetrenia v prípade podozrenia na celkové ochorenie vyšetrenie krvi, ev. biopsia.

Liečba zápalu jazyka

  • odstránenie príčin ochorenia

  • zvýšená hygiena ústnej dutiny

  • výplachy úst kamilkovým alebo repíkovým odvarom, potieranie jazyka borax-glycerínom, bikarbonátom, peroxidom vodíka... (podľa konkrétnej formy naordinuje stomatológ)

  • nedráždivá mäkká strava

  • Alergická glositída sa lieči protialergickou liečbou. Podávajú sa antihistaminiká, kortikoidy. Stav je vážny a často si vyžaduje hospitalizáciu pacienta až do odoznenia príznakov alergickej reakcie. Dôležité je zistenie alergénu a následne jeho vylúčenie.

  • absces - nutné vypustenie, antibiotiká

  • Ďalšia liečba je indikovaná podľa konkrétneho druhu zápalu, ordinuje ju stomatológ a v prípade celkových ochorení aj iný špecialista.


Prečítajte si aj tento článok:

Máte na jazyku povlak alebo vám tŕpne? Čo s tým?

jolana546

Pani doktorka mam problem chodim us dva mesiace po lekaroch bola som na krcne brali mi viter z nosa usta aj krv a stale ma pali jazik cele usta brala som antibiotika aj take pripravki viplachovala som usta a stale ma to pali a neviem co mam robit a co mam robit a zakim bi som mala ist bdte taka dobra a dajte mi odpoved

Sonie

Skúsim ti poradiť, ale laicky. Nepíšeš koľko máš rokov, v staršom veku by mohlo to pálenie spôsobovať vysychanie slizníc. Pálenie sa môže vyskytnúť aj pri rôznych rozdielnych kovoch v ústnej dutine. Ďalšia možnosť je že máš problémy s trávením, prípadne alergiu na niektorú potravinu, pátraj či sa to po niečom zhoršuje. Posledná možnosť je znížená imunita. Ten článok som ešte nečítala, idem prečítať.