Streptokok - čo spôsobuje a ako sa dá liečiť?

Streptokoky alebo Streptococcus pyogenes sú skupina retiazkovito usporiadaných mikróbov. Niektoré sú prirodzene prítomné v tele človeka, bez vyvolania ochorenia, a ich prítomnosť nie je potrebné liečiť. Iné v našom organizme dokážu spôsobiť poriadne nepríjemnosti.

Streptococcus_pyogenes Zdroj foto: Shutterstock.com

Špecifikácia

Streptokok zapríčiňuje akútny zápal hrtanu, kožné ochorenia ale aj systémové zápaly. Môže spôsobiť poškodenie srdových chlopní alebo obličiek. Šíri sa kvapôčkovou infekciou a priamym či nepriamym kontaktom. Inkubačná doba je od dvoch do štyroch dní. Pri neliečenej infekcii pretrváva prítomnosť baktérií aj po odoznení symptómov.

Ochorenia

Streptokokový zápal hrtanu a mandlí

Toto ochorenie predstavuje najčastejšiu bakteriálnu infekciu v detstve s najvyšším výskytom vo veku od 5 do 15 rokov. Medzi typické príznaky patria horúčka, bolesti v krku, bolesť pri prehĺtaní, triaška, bolesti hlavy a svalov. U menších detí sú často prítomné bolesti brucha a zvracanie. Narozdiel od vírusových príčin zápalu hrtana nie je prítomná nádcha, zápal spojiviek a kašeľ. Vyšetruje sa mikrobiologicky, sterom z tonzíl. V krvi býva zvýšený počet bielych krviniek a zvýšené hodnoty CRP. Pri opakovaných streptokokových infekciách je vhodné doplniť vyšetrenie špecifických protilátok ASLO.


Prečítajte si aj:

Kedy musia mandle von?

Šarlach

Je najčastejší v predškolskom veku. Príznaký sú podobné ako pri zápale hrtanu. Sliznica ústnej dutiny začervená, prítomné sú výbežky, vystupujúce nad povrch. Na podnebí sa objavia škvrny. Jazyk zbelie, druhý až tretí deň povlak ustupuje od špičky smerom ku koreňu. Tvár je začervenaná, pokrytá drobnými škvrnami a pupencami, pery červené. Dva až tri týždne po ochorení sa olupuje koža na prstoch, dlaniach a chodidlách.

Erysipel

Alebo inak ruža sa prejavuje ohraničeným zápalom kože a podkožia. Najčastejším miestom výskytu je predkolenie a vstupnú bránu infekcie predstavuje porušená koža. Ochorenie väčšinou začína náhle, zimnicou a triaškou, s rýchlym vzostupom teploty. Objavujú sa bolesti hlavy, nevoľnosť a zvracanie. V mieste vstupu infekcie je prítomné ostro ohraničené začervenanie kože s bolestivým svrbením alebo pálením. Často dochádza k opakovaným infekciám v tej istej lokalite. Pri ochorení môže vzniknúť žilová trombóza a vzrastá riziko poškodenia lymfatických ciev, čo niekedy vedie k chronickému opuchu postihnutej časti tela.

Streptoccocus agalactie

Často sa vyskytuje u žien v urogenitálnom a gastrointestinálnom trakte a môže byť pôvodom infekcie novorodencov, ktorí sa nakazia pri pôrode. Infekcia u novorodencov môže prebiehať ako sepsa, zápal pľúc alebo zápal mozgových blán. Príznaky sa často objavujú niekoľko hodín po narodení zníženou chuťou k jedlu, abnormálnou teplotou (často býva nižšia), žltačkou, bledosťou, chrčivým dýchaním a nízkym krvným tlakom. Ako prevenciu je potrebné na prítomnosť tejto baktérie ženu pred pôrodom vyšetriť.

Liečba

Podávajú sa antibiotiká, v prvom rade penicilín. Alternatívou sú makrolidové antibiotiká, linkosamidy, cefalosporíny alebo vankomycín. Liečba trvá 10 až 14 dní. Aby sa zníženilo riziko vzniku reumatickej horúčky pri opakovaných infekciách, musí sa dodržať dĺžka predpísanej liečby.


Prečítajte si aj tento článok:

Kedy musia mandle von?

Nina Klumova

Kapucínka väčšia - táto bylinka má silné antibiotické účinky. Pri nachladnutiach, chrípkach či bolestiach v krku zabíja streptokoky aj stafylokoky, a to v oblasti močových, gynekologických ale aj dýchacích ciest. V žalúdku likviduje baktériu Helicobakter pylori, ktorá je často pôvodcom žalúdočných vredov a Escherichia coli, ktorá spôsobuje nepríjemné zápaly.

ORL

Prípravok BACTORAL Bactoblis je probiotikum určené na rozpustenie v ústach, ktoré obsahuje baktérie rodu Streptococcus salivarius K12 v množstve 1 x 109 CFU. Tieto baktérie majú prirodzenú schopnosť osídliť ústnu dutinu človeka, vytesňujú veľké množstvo potenciálnych orálnych patogénov (napr. Streptococcus pyogenes - pôvodca respiračných ochorení alebo Streptococcus pneumoniae – pôvodca zápalu stredného ucha) a produkujú antimikrobiálne látky (BLIS), ktoré potláčajú rast iných baktérií.

Valikaaa

Zdravím , moja mamka má opakovaný erysipelas . Veľmi jej pomáhal po nemocničnom preliečení pendepon compositum . V tom období sa jej takmer neopakoval . Teraz však uz takmer 2 roky pendepon nie je dostupný . A to som sa snažila zohnať ho hádam všade . Písala som , telefonovala , no bez úspechu . Som sklamaná z toho , že lieky , ktoré veľmi pomáhajú ľuďom ktorí majú takýto problém , nie sú . Prečo sa výroba neobnovila ? Asi to kompetentných nezaujíma .. Je to smutné , lebo poznám veľa ľudí , ktorým pomáhal a nie je žiadna náhrada a to už takú dlhú dobu .