Pozor, toto má vplyv na vaše srdce a cievy!

Stane sa, že nás postihne vážnejšia choroba a my hľadáme všetky možné príčiny, ktoré mohli viesť k jej vzniku. Existuje niekoľko faktorov, ktoré majú negatívny vplyv na stav nášho srdca, ciev alebo mozgu a je len na nás či ich zmeníme alebo nie.

Faktory, ktoré sú dané prírodou a my ich nemôžeme zmeniť:

1. Vek/Pohlavie

Všetci starneme, či už o to máme záujem alebo nie. Jedným z mnohých negatívnych faktorov je vek a s ním zvýšená pravdepodobnosť výskytu ochorenia srdcovo-cievneho systému, obzvlášť po dovŕšení 55.teho roku. Rovnaký vplyv má aj pohlavie človeka, keďže sa v mnohých štúdiách dokázalo, že u mužov je vyššie riziko ochorenia ako u žien. Najvyššie riziko srdcovo-cievnych chorôb majú muži nad 50 rokov, no riziko stúpa aj u žien v menopauze.

Prevencia srdcovo-cievnych chorôb je kľúčová, tvrdia lekári.

2. Rodinná anamnéza (ochorenia príbuzných)

Srdcovo-cievne choroby často postihujú pokrvných príbuzných. Ak vaši rodičia, starí rodičia, súrodenci prekonali alebo trpia na srdcovo-cievnu chorobu, vaše riziko je vyššie. Hrozba ochorenia sa navyšuje ešte viac v prípade, ak mali vaši príbuzní srdcovú alebo mozgovú príhodu skôr než v 60tich rokoch. Ak pochádzate z takejto, tzv. "rizikovej rodiny", je pre vás nadmieru dôležitá úprava každého z nasledujúcich rizikových faktorov.

3. Osobná anamnéza (vlastné ochorenia)

Riziko cievnych príhod sa môže zvýšiť i v prípade, že vy sami trpíte ochorením tepien zásobujúcich srdce, mozog a dolné končatiny. Rovnako ako pri predchádzajúcom faktore, musíte dbať na správnych životný štýl a vyvarovať sa všetkých nepriaznivých faktorov, ktoré ovplyvňujú vaše zdravie.


Faktory, ktoré môžeme ovplyvniť ak zmeníme náš životný štýl:

1. Fajčenie

Každý z nás by si mal v prvom rade uvedomovať, aké rozsiahle negatívne účinky má fajčenie na celý náš organizmus. Nielen, že zapríčiňuje až 90% prípadov rakoviny pľúc, vo veľkej miere škodí aj vášmu srdcu a cievam. Je dokázané, že fajčiari cigariet majú o 70% viac infarktov myokardu ako nefajčiari a to znamená 5-krát vyššiu pravdepodobnosť náhlej smrti na rozsiahly infarkt. Najviac ohrozenými sú ženy a tí, ktorí začnú fajčiť už v skorom, mladom veku. Ak s tým však prestanete, môžete napraviť škody, ktoré spôsobili cigarety vášmu srdcu a cievam. Po ročnej abstinencii sa vaše riziko môže znížiť až na polovicu.

Prečítajte si aj: Fajčenie zvyšuje u žien riziko mozgovej príhody až dvojnásobne

2. Vysoký krvný tlak = hypertenzia

Normálna hodnota krvného tlaku u zdravého človeka je 120/80 mmHg (milimetrov ortuťového stĺpca) v každom veku. Vysoký krvný tlak poškodzuje vaše srdce, cievy, mozog, obličky a iné orgány. Okrem toho taktiež zvyšuje riziko mozgovej porážky, srdcového zlyhania a infarktu myokardu. Je mimoriadne nebezpečný, lebo mnohokrát sa dlhú dobu neprejavuje žiadnymi ťažkosťami, a tak ostáva neliečený. Ak je Váš "horný" (systolický) tlak 160 mmHg a viac, a/alebo Váš "dolný" (diastolický) tlak 90 mmHg a viac, navštívte svojho lekára. Ak je vaša choroba diagnostikovaná, správne liečená a vy dodržiavate inštrukcie lekára, len vtedy môžete byť pokojní a bez problémov s ňou žiť.

Meranie krvného tlaku – vysoký krvný tlak – hypertenzia

3. Vysoká hladina cholesterolu

Normálna hladina cholesterolu u zdravého dospelého človeka je menej než 5 mmol/l (milimolov na liter), no ak prevýši optimálnu hranicu môže spôsobiť upchatie Vašich ciev. Strava bohatá na živočíšne tuky a cholesterol môže zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi a tým i vaše riziko srdcovo-cievnych chorôb. Nevhodné potraviny sú najmä: tučné mäso, vnútornosti, maslo, plnotučné syry, plnotučné mlieko, smotana, zmrzlina, margaríny z palmového a kokosového oleja, čokoláda, údeniny… Hladinu cholesterolu si môžete upraviť napríklad konzumáciou 5 kusov čerstvého ovocia a 500-800g čerstvej zeleniny denne a tiež pravidelnou fyzickou aktivitou. Vyskúšajte napr. rýchlu chôdzu raz denne na približne 1 hodinu a udržiavajte si primeranú telesnú hmotnosť.

Cholesterol v našom živote

4. Diabetes mellitus (cukrovka)

Cukrovka spôsobuje zužovanie ciev zásobujúcich vaše srdce a iné orgány. U osôb s týmto ochorením je riziko srdcovo-cievnych chorôb výrazne zvýšené. K vzniku cukrovky u dospelých vedie veľmi často nadváha. Ak máte nadváhu, zmena zloženia potravy a zvýšenie fyzickej aktivity vám môže pomôcť znížiť riziko ochorenia na cukrovku.

Poznáte príznaky cukrovky?

5. Telesná hmotnosť

Osoby s nadváhou umierajú na srdcovo-cievne choroby vo vyššom percente ako osoby s primeranou hmotnosťou. K nadváhe sa často pridružujú ďalšie rizikové faktory ako sú vysoký krvný tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu. Telesná hmotnosť sa hodnotí podľa indexu telesnej hmotnosti (BMI), ktorý sa vypočíta zo vzorca: váha (v kg) vydelená výškou na druhú (v metroch). Normálna hodnota BMI je pre ženy do 24 a pre mužov do 25. BMI do 30 je nadváha a BMI nad 30 je obezita. Jedzte viac čerstvej, surovej zeleniny a ovocia, strukovín, chlieb a pečivo s celozrnnej múky, menej tučných a sladkých jedál. V kombinácii s pravidelnou fyzickou aktivitou vám to pomôže schudnúť a udržať si primeranú hmotnosť.

Glam

pozitívny vplyv na zdravie srdca a celej kardiovaskulárnej sústavy má morský kolagén collalloc... mne pomohol zbavit sa lamavych nechtov a rozstrapkanych koncekov