Zemiaky ako vitamínová bomba?

Obľúbené zemiaky sa na tanieri Slovákov ako príloha i hlavné jedlo objavujú niekoľkokrát do týždňa, no často upravené spôsobom, ktorý vášmu zdraviu a hmotnosti veľmi neprospieva. Sami o sebe sú pritom veľmi zdravé.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zemiaky sú sami o sebe veľmi zdravé – jeden zemiak má iba niečo cez 100 kilokalórií a obsahuje viac ako 60 druhov vitamínov a fytochemikálií. Pozrite si, ktorými látkami vás táto pochúťka zásobí a čo robiť, aby ste si ju mohli dopriať bez výčitiek.

Vitamíny, minerály a dôležitá vláknina

V zemiakoch nájdete množstvo antioxidantov i vitamínu C. Toho majú až prekvapivo veľa – jeden zemiak obsahuje až 45 percent odporúčanej dennej dávky, aj keď časť z toho tepelnou úpravou ubudne. Radšej ich preto varte v šupke. Ak vám tento vitamín chýba, hľadajte ho predovšetkým v nových zemiakoch.

Okrem množstva iných obsahujú aj značné množstvo mangánu, dôležitého pre zdravé kosti, či vitamíny skupiny B. Je v nich napríklad dostatok vitamínu B6, nevyhnutného pre tvorbu červených krviniek, pričom jeden pečený zemiak v sebe má okolo 47 percent dennej odporúčanej dávky B6-ky.

V jednom zemiaku nájdete okolo 620 miligramov draslíka, teda okolo 15 percent odporúčanej dennej dávky tejto látky. Čo sa týka bežne konzumovanej zeleniny a ovocia, žiadna z nich vám ho neposkytne viac. A prečo potrebujete draslík? Je nevyhnutný pre udržiavanie normálneho krvného tlaku a zrejme tiež pomáha znížiť cholesterol a riziko vzniku rakoviny.

Väčšina spomínaných látok spoločne s fosforom a zinkom, ktoré v zemiakoch tiež nechýbajú, zabezpečia krásnu žiarivú pokožku a v kombinácii s aminokyselinami a omega-3 mastnými kyselinami i správne fungovanie mozgu. Céčko, béčko a draslík zas pôsobia proti zápalom vonku i vnútri vášho tela.


Mohlo by vás zaujímať:

Zemiaky plné potrebnej vlákniny

Dokonalá príloha ale aj hlavné jedlo

Pri celiakii sú zemiaky priam nenahraditeľné


Keďže obsahujú rezistentný škrob pôsobiaci podobne ako vláknina, po zemiakoch budete mať pocit sýtosti aj napriek tomu, že o potravinách plných sacharidov zväčša platí presný opak. Okrem toho sa v nich nájde aj samotná vláknina, pričom je pre vás lepšie, ak ich zjete aj so šupkou. V rámci populárnych diét vylučujúcich sacharidy sú zemiaky často tabu, no treba si uvedomiť, že ide o špecifickú potravinu, po konzumácii ktorej nebudete o hodinu utekať do chladničky.

Množstvo živín v zemiakoch je také rozmanité a jedinečné, že sú jednou z mála potravín, vďaka ktorým je možné prežiť dlhšie obdobie bez konzumácie čohokoľvek iného.

Správna príprava

Zemiaky pečte a varte bez oleja či masla a odvyknite si podávať k nim tatársku omáčku a rôzne dressingy z kyslej smotany či majonézy. Keď sa povie bez oleja, automaticky to znamená aj hranolky a zemiakové krokety. Mimochodom, čo sa hranoliek alebo čipsov týka, nejde len o obrovské množstvo tuku, ale i obsah akrylamidu, toxickej látky, ktorá v škrobových jedlách vzniká pri vysokej teplote. V laboratórnych pokusoch u zvierat spôsobil rakovinu, nie je však jasné, aké veľké množstvo by pôsobilo rovnako na ľudí.

Aby ste sa pri zemiakoch vyhli plesniveniu a klíčeniu, skladujte ich na tmavom chladnom mieste, nie však v chladničke a plastových taškách. Ak ich vystavíte slnku, začnú sa v nich tvoriť toxické glykoalkalidy, okrem iných solanín. Jeho vyššiu koncentráciu majú zelené a vyklíčené zemiaky, preto tieto časti treba dôsledne vyrezať.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.