Rakytník – vitamínová bomba nielen do nečasu

Už jedna oranžová bobuľka zásobí naše telo dennou dávkou vitamínu C. Okrem plodov z neho využijeme aj konáriky, kôru, lístky či dokonca aj korene. Ani kúsok teda nevyjde nazmar.

Rakytník Zdroj foto: Shutterstock.com

Rakytník rešetliakový (Hippophaerhamnoides L.) je tŕnistý ker s dlhými podzemnými výhonkami. Hoci sa najviac účinných látok nachádza v plodoch (oranžovočervené sfarbenie je podmienené obsahom karotenoidov s vysokým antioxidačným účinkom), zdraviu prospešné látky obsahujú tiež vetvičky, stonky, semená, kôra, a dokonca aj koreň.

V odbornej literatúre sa o rakytníku píše ako o naozaj zázračnom zdroji dôležitých antioxidantov a jedného z najsilnejších antioxidantov vôbec – vitamínu C. Dostupná literatúra uvádza, že v 100 g jeho plodov môžeme nájsť od 114 do neuveriteľných 1 500 mg „céčka“. Ak vezmeme do úvahy len priemer, teda necelých 700 mg, je to asi 18-krát viac ako má dobrý zdroj tohto účinného antioxidantu – kivi.


Prečítajte si aj:

Zdroje antioxidantov

Okrem ďalšieho silného antioxidantu, akým je vitamín E (rakytník spomedzi všetkých plodových rastlín má najvyšší obsah tohto vitamínu), a okrem niektorých vitamínov skupiny B, sa v súvislosti s rakytníkom hovorí najmä o kyseline palmitolejovej a o celom rade ďalších, zdraviu prospešných, nenasýtených mastných kyselín. Predovšetkým takých dôležitých omega-3, -6 a -7 nenasýtených mastných kyselín, označovaných laicky ako zdravé tuky, ktoré dokážu ochrániť bunky pred deštrukciou a poškodením.

Z rakytníka sa pripravuje rakytníková masť, čaj i olej. Bobule sa jedia buď surové, alebo sa používajú na prípravu šťavy, vína, marmelád a džemov.

Účinky na naše zdravie

Rakytník patrí medzi najcennejšie potraviny, aké vôbec poznáme. Vďaka jeho biostimulačným účinkom podporuje imunitný systém, čo je vítané najmä pri virózach, chrípke či angíne. Pomáha v rýchlej rekonvalescencii po rôznych ochoreniach, čistí telo od toxínov a dokonca nás chráni voči stresu. 

Svoje využitie má aj v prípade tráviacich ťažkostí, prekyslení organizmu, žalúdočných vredoch či pálení záhy. Obnovuje žalúdočnú sliznicu, podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov a ničí baktérie spôsobujúce vredy. Okrem toho zabraňuje skleróze ciev, zvyšuje ich pružnosť, reguluje krvný obeh a povzbudzuje činnosť pečene i pľúc. Olej vyrobený z rakytníka slúži ako analgetikum proti bolesti.

Krásna pokožka vďaka rakytníkovému oleju

Olej z malých oranžových bobuliek je mimoriadne účinný najmä pri regenerácií tkanív, na základe čoho sa z neho vyrábajú rôzne masti či olejčeky na popáleniny. Zlepšuje kvalitu pokožky, obnovuje jej pružnosť a rast poškodených tkanív. Chráni ju tiež pred nebezpečným ultrafialovým žiarením, pomáha obnovovať vrásky ale aj hojiť rany a nepekné jazvy.

"Citrónovník severu" je doslova zázrakom prírody. Zlepšuje celkový zdravotný stav, tlmí bolesť, lieči reumu, podporuje trávenie a upokojuje žalúdok, dokonca reguluje krvný obeh. Tlmí zápaly, urýchľuje hojenie, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a tiež pomáha v liečbe mnoho ďalších problémov.


Prečítajte si aj tento článok:

Zdroje antioxidantov