Ľadový kúpeľ po cvičení: Úsmev alebo ukrutná bolesť?

Ľadové kúpele sú veľmi populárna liečba, človeku sa síce pri ponorení do takejto vody skracuje dych od zimy, ale či sú skutočne také prospešné, z toho už majú vedci zmiešané pocity. Pokiaľ to nefunguje, na čo strácať čas

Hovorili vám, že na rozhorúčené svaly po cvičení je najlepší ľadový kúpeľ? Potom pre vás nemáme dobré správy. Môžete si vraj nasypať do vane aj ľad, aj tak vám to nepomôže zníži bolesť alebo nabrať silu.

Bez efektu?

Výskumníci sa snažia dokázať, že ponoriť sa do chladnej vane je absolútne bez efektu na naše telo. Ľadové kúpele sú veľmi populárna liečba, človeku sa síce pri ponorení do takejto vody skracuje dych od zimy, ale či sú skutočne také prospešné, z toho už majú vedci zmiešané pocity.

Pokiaľ to nefunguje, na čo strácať čas. Do štúdie bolo zahrnutých 20 rekreačne aktívnych mužov, ktorí mali za úlohu odbehnúť si 40 minút. Polovica z nich sa potom na 20 minút uložila do ľadového kúpeľa, hlavne stehná.

Testovanie chladu

Účastníkov sledovalo veľa odborných očí a meralo ich veľa testov, ktoré zbierali informácie o bolestivosti pri chôdzi po schodoch, zmeny obvodu stehna a hladiny zápalových markerov v krvi.

Výsledok?

Neboli zistené žiadne rozdiely v sile alebo bolestivosti medzi mužmi, ktorí sa na chvíľu namočili do ľadovej vody a tými, ktorí to neurobili. Muži, ktorí sa ponorili do chladnej vody mali iba vlastné, subjektívne pocity uvoľnenia, čo však nepreukázali merania a žiadne biologické nálezy.

Aj napriek vedeckému zisteniu, je chladivý kúpeľ s pridruženým ľadom stále používaný ako uvoľňovacia terapia po cvičení, hlavne nôh u profesionálnych bežcov alebo cyklistov. Vedci však hovoria jasne, ľadové kúpele vôbec nepomáhajú. Často je zima veľmi bolestivá, ide až pod kožu, ohrozuje pokožku a celý kúpeľ je aj časovo náročný. Ak ho už chcete používať, potom len striedmo.