Zelený čaj Matcha dokáže hotové zázraky

Ide o 100% zelený čaj, ktorý má výnimočné nutričné hodnoty. Obsahuje 137-krát väčšie množstvo antioxidantov ako bežný zelený čaj. Pomáha pri redukcii váhy a vďaka svojej práškovej forme sa môže mnohostranne využiť v gastronómii.

Kde sa vzal?

Príbeh čaju Matcha je fascinujúci a začína sa takmer pred 5000 rokmi. Bol objavený okolo roku 2500 pred našim letopočtom v čínskej prefektúre Yunnan. V stredoveku sa rozšíril po celej Číne a to hlavne vďaka budhistickým mníchom, ktorí vyrábali prírodné liečivá z rôznych druhov rastlín v podobe prášku. Pretože Matcha čaj bol v čase svojho objavenia považovaný za liek, začal sa tiež spracovávať v podobe prášku.


Mohlo by Vás zaujímať:

Liečivé účinky zeleného a čierneho čaju


Cisársky čaj

V 12. storočí priniesol Zen majster Eisai myšlienku pitia čaju Matcha do Japonska, kde ho užívali budhistickí mnísi a cisársky dvor, neskôr tiež samurajovia. V Ázii je Matcha čaj známy tiež pod názvom cisársky čaj“. Po 800 rokoch, keď bol Matcha čaj vyhradený japonskej vládnucej elite, si môže jeho chuť a predovšetkým výnimočné účinky, vychutnať každý.

Kráľ antioxidantov

Výnimočnosť čaju Matcha spočíva vo vysokom obsahu antioxidantov. Jedna šálka čaju Matcha je z hľadiska nutričných hodnôt rovnako výživná ako 10 šálok zeleného čaju, pričom obsahuje 137-krát väčšie množstvo antioxidantov ako nájdeme v bežnom zelenom čaji.

V čaji Matcha sa vyskytuje antioxidant EGCG, ktorý pomáha pri redukcii váhy tým, že zrýchľuje metabolizmus o 30 – 40%. Hoci šálka čaju Matcha obsahuje asi polovicu kofeínu ako rovnaké množstvo kávy, jeho povzbudzujúci účinok trvá podstatne dlhšie, asi 6 až 8 hodín. Je to spôsobené obsahom polyfenolu katechínu, ktorý spomaľuje vstrebávanie kofeínu. Vďaka obsahu ďalších účinných látok (napríklad L-theanínu) Matcha čaj zlepšuje sústredenie a je tiež účinným pomocníkom pri relaxácii.

Zaujímavosť

Charakteristická zelená farba čaju Matcha sa docieli vďaka pestovaniu na zatienených poliach, ktoré sa mesiac pred zberom zakrývajú špeciálnou tieniacou technikou. Pretože k rastlinám v tom čase preniká len asi 10% svetla, vyrovnáva jeho nedostatok zvýšenou produkciou chlorofylu a aminokyselín. Práve odtiaľ pochádza jasne zelená farba čaju.

Jasne zelená farba čaju je ukazovateľom kvality: čaj žltý alebo hnedý je menej kvalitný ako smaragdovo zelený.

Spracovanie

Po zbere, sušení a následnom triedení sa čajové lístky melú na žulových mlynoch. Pri tradičnom spracovaní sa za hodinu zomelie asi 40 gramov čaju a zrniečka sú veľké 5-10 mikrónov. Vďaka tomu sa čaj ľahko rozpúšťa aj v studenej vode a podoba prášku ho predurčuje k širokému využitiu v kuchyni – z Matcha čaju sa dajú pripraviť koktejly, smoothie, rôzne cukrovinky, zmrzlina a mnoho iných chutných jedál.


Pozrite si tiež:

Liečivé účinky zeleného a čierneho čaju

Petruska54

Matcha čajík je fakt super vec, sama ho pijem už asi 4 mesiace a účinky si nemôžem vynachváliť. Chvíľu trvalo kým som našla niečo naozaj kvalitné za priateľnú cenu ale nakoniec som našla a objednávam výlučne už len z www.matchaday.sk Môžem len a len odporučiť :)