Aký je vplyv fajčenia na cvičenie

Dávno pominuli doby čiernobielych filmov, v ktorých dáma s cigaretou predstavovala vrchol elegancie, a kde sivý dym zahaľoval jej tvár do tajomného oparu. Vtedy sa, bohužiaľ, o škodlivosti fajčenia príliš nevedelo, ale dnes je situácia našťastie iná.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Aj napriek tomu, že z každej škatuľky cigariet na nás volá varovanie o ohrození zdravia, lekári sa predháňajú vo vymýšľaní preventívnych programov a tabakové výrobky sa nenápadne zdražujú, stále veľké percento populácie fajčí. U žien predstavuje tento zlozvyk navyše oveľa väčšie riziko ako u mužov.

Dlho sa vie, že fajčenie spôsobuje neplodnosť, rakovinu, žalúdočné vredy aj veľa ďalších vážnych ochorení a ani tieto riziká mnohých od poťahovania dymu neodradia.

Vplyv na telesnú hmotnosť

Fajčenie je zlozvyk, ktorého je veľmi ťažké sa zbaviť. Okrem negatívnych vplyvov na zdravie má ale tiež zásadný vplyv na telesnú hmotnosť, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je ten, že sa nikotín podieľa asi z desiatich percent na energetickom výdaji. Potom, čo človek prestane fajčiť, o tento "benefit" príde a začne priberať. Ďalším dôvodom je stimulácia úst - keď si nevložím medzi pery cigaretu, je oveľa väčšia šanca, že si tam vložíme niečo sladké a hmotnosť bude opäť stúpať. Posledným dôvodom je nuda - ak zmizne tyčinka tabaku z našej neposednej ruky, pristane v nej s veľkou pravdepodobnosťou šiška alebo sušienka.

Keď sa človek snaží znížiť svoju hmotnosť, je diétne, cvičí a k tomu fajčí, robí sizyfovskú prácu. Cvičenie a fajčenie absolútne nejdú dokopy, pretože fajčením si výrazne poškodzujeme pľúca, upchávame tepny a zanášame organizmus toxínmi, zatiaľ čo pri cvičení sa snažíme o presný opak. Ak cvičíte a zároveň fajčíte, vystavujete svoj organizmus obrovskému stresu, kvôli ktorému si uchováva energetické zásoby namiesto toho, aby ich účinne spaľoval. Vystresované telo nikdy nemôže podať také fyzické výkony, nevyužíva efektívne tukové zásoby, neokysličuje orgány a vôbec sa snaží robiť všetko pre to, aby sa zachránilo a stres znížilo, takže efektivita cvičenia rapídne klesá.

Oxidačný stres vyvoláva mnohé zdravotné ťažkosti

Ďalším faktom je to, že pri cvičení i pri fajčení vznikajú voľné radikály, ktoré spôsobujú tzv. oxidačný stres. Ten potom urýchľuje starnutie, poškodzuje bunky, môže sa podieľať na vzniku cukrovky, očných chorôb, zápalov, nádorov alebo pľúcnych aj kožných chorôb a mnohých ďalších ochorení. Pri športovaní samotnom je riziko poškodenia voľnými radikálmi minimálne, ak nie je tréning extrémne náročný a výživa nedostatočná. Keď ale skombinujete cvičenie a fajčenie, oxidačný stres sa nakumuluje a môže vyvolať radu zdravotných ťažkostí.


Prečítajte si tiež:

Zloženie cigaretového dymu a jeho vplyv na naše zdravie

Fajčenie ovplyvňuje plodnosť ženy

Ako zabrániť vzniku závislostí u detí?


Pozor na jedálniček

V prípade, že športujete a fajčíte, venujte zvýšenú pozornosť svojmu jedálničku. Snažte sa do neho zaradiť čo najviac antioxidantov - látok, ktoré obmedzujú aktivitu kyslíkových radikálov a tým znižujú možnosť rozvoja rôznych chorôb. Nájdete ich napríklad v černiciach, sladkom drievku, oregane, kôpri, malinách, ríbezliach, brusniciach, čučoriedkach, cesnaku, zázvore a nespočetných ďalších potravinách (predovšetkým z ríše ovocia a zeleniny), ale tiež v nápojoch ako je zelený čaj alebo červené víno.

Cvičenie pomáha pri odvykaní od fajčenia. Kto si dá poriadne do tela a šprintom vybehne na strmý kopec, na cigaretu potom ani nepomyslí. A ak je predsa len tabak silnejší než vôľa, skúste potešenie z tejto neresti odsunúť aspoň pár hodín po fyzickej aktivite.

Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičeniea na www.fithall.sk

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Mariolla

fajčenie je zla a škaredá závislosť. A hlavne už aj smradľavá.Preto som sa aj ja rozhodla presta%t a ešte aj ušetrám nějaké tie eura, ale hlavne to robim pre svoje zdravie, pre seba.

Siaia

fajčenie zle vplyva na všetko, nie iba na cvičenie. Škodí to zdraviu, smrdí to, stoji to nemalé peniaze a nie každemu to ,,vonia,, . Preto je najlepšie to s nim skoncovat. V takom pripade je tažke odučit tazkeho fajčiara od fajčenia a preto doporučujem elektronicku cigaretu

Coffee

fajčenie zle vplyva uplne na všetko. Najlepšie by nbolo prestat fajčit. Kto chce prestat, prestane, či už pomocou e-cigarety, alebo iba pomocou pevnej vole