Všestranná cibuľa: takto prospieva zdraviu

Obľúbená je pre jedinečnú chuť, ktorú dodáva takmer každému jedlu, a okrem toho má aj významné liečivé účinky. Hoci si pri jej čistení a krájaní často poplačeme, stojí to za to, pretože obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok.

Cibuľa ako korenie

Cibuľa je odpradávna pestované kuchynské korenie. Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že cibuľa sa k nám dostala pravdepodobne z Ázie, zo Stredného východu. V mnohých dokumentoch sa uvádza, že Egypťania si uctievali cibuľu už v časoch faraónov. Podľa nich symbolizovala nesmrteľnosť.

Najchutnejšia a najviac prospešná je v surovom stave, pretože sa v nej zachová najviac živín. Výborná je dusená, varená i grilovaná. Je neodmysliteľnou súčasťou prípravy mäsových jedál, chutné sú napríklad aj cibuľové koláče.


Mohlo by vás zaujímať:

Cibuľa ako silný bojovník proti prechladnutiu

Cibuľa - kráľovná kuchyne

Určite si toto označenie zaslúži a jej význam ocení každý milovník dobrých jedál, ktoré si bez cibule snáď ani nevieme predstaviť. Poznáme viac druhov cibule. No ako si vybrať? Záleží od receptu, surovín a od toho, čo ideme pripravovať.

Najčastejšie sa stretávame a najviac používame zrejme žltú cibuľu, čím je mladšia tým je štipľavejšia. Využívame ju na varenie, dusenie, pečenie, ale aj na prípravu šalátov. Jej využitie je v studenej i teplej kuchyni.

Červená cibuľa má krásne purpurovo sfarbenú šupku. Jej vrstvy sú biele s ružovým okrajom. Najlepšie chutí v surovom stave, vhodná je najmä do šalátov a do marinád na mäso.

Biela cibuľa je ostrejšia ako žltá, vhodná je na pečenie a na prípravu plniek. Šalotka je vlastne poddruh cibule. Vytváraná je niekoľkými malými cibuľkami. Hodí sa na priamu konzumáciu.

Prechod medzi cibuľou a pórom tvorí perlovka. Konzumujeme malé biele cibuľky s jemnou sladkou chuťou. Perlovka sa nemusí lúpať a preto si zachováva viac živín. Určite nemôžeme zabudnúť na jarnú cibuľku, považujeme ju za lahôdku, ale dopestovať si ju môžeme z každého druhu cibule, ak úrodu pozbierame, kým dorastie - najneskôr do ôsmich týždňov. Má jemnú chuť, hodí sa na priamu konzumáciu a do šalátov. K cibuli patrí aj pažítka, najchutnejšia je v nátierkach, na posypanie varených zemiakov a v polievkach. Týmto spôsobom získame takmer všetky jej vitamíny a minerálne látky. 

Dá sa zužitkovať šupka z cibule?

Určite dá! Ak dáme variť cibuľu so šupkou do vývaru, polievka získa peknú farbu. Cibuľovej šupke sa zvykne hovorí aj „šafran chudobných“. Odvar zo šupky z cibule poslúži tiež ako vlasové tonikum. Vlasy získajú hnedý nádych a lesk. Na veľkú noc nám zase poslúži ako farbivo na vajíčka.

Cibuľa a zdraviu prospešné látky 

Najvýznamnejšou zdraviu prospešnou látkou je alicin, ktorý má za následok jej antibakteriálny účinok. Cibuľa je považovaná za prírodné antibiotikum. Okrem toho obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Cibuľa je bohatá na kyselinu listovú, obsahuje vitamín B, C a E. Pokiaľ ide o minerálne látky, významné zastúpenie patrí železu, zinku, síre, fosforu, horčíku, draslíku, vápniku, sodíku, medi a jódu.

Cibuľa podporuje účinok vitamínu C pri chorobách dýchacích ciest a pri vykašlávaní hlienov. Cibuľa ovplyvňuje činnosť srdca a ciev, znižuje krvný tlak, rozširuje cievy, zabraňuje zahusťovaniu krvi. Podporuje i činnosť obličiek, ovplyvňuje rast vlasov a pevnosť nechtov. Dokonca sa dá použiť na liečbu po poštípaní včelou a hmyzom. Známa je tiež ako prírodné afrodiziakum. Cibuľa má naozaj nesmierne veľký vplyv na naše zdravie. 

Užitočné rady pre podporu zdravia

Cibuľovo- medový sirup na kašeľ je osvedčený domáci liek. Pripravíme ho zo šťavy z jednej veľkej cibule a z 1 PL medu, prípadne cibuľu nakrájame nadrobno a prekryjeme medom. Necháme odstáť najlepšie cez noc a scedíme. Sirup sa užíva po lyžičkách 3x denne po dobu asi 10 dní.

Cibuľový nápoj na chrípku a prechladnutie – 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku a 1 dl vody. Cibuľu a cesnak rozmixujeme vo vode. Nápoj pijeme po dúškoch. Zopakujeme aspoň 2x denne po dobu 4 dní.

Cibuľový čaj pri nachladnutí – dve väčšie cibule nakrájame na hrubšie kolieska, ponoríme do 500 ml vody, povaríme asi 10 minút a potom necháme asi 5 minút vylúhovať. Odvar scedíme osladíme medom a ochutíme citrónom. 

Vo vode vylúhovaná cibuľa pomáha aj proti črevným parazitom - dezinfikuje tráviaci trakt. Vhodná je aj pri zápale močových ciest. Užíva sa ráno, nalačno 1 PL. 

Vlasové tonikum - stačí si vlasy po umytí opláchnuť odvarom so šupiek cibule. Vlasy budú lesklé a dajú sa dobre rozčesať. Odvar je vhodný pre blond i tmavé vlasy.

Cibuľou proti plesňovým ochoreniam – je to lacný, pomerne efektívny pôsob zbavenia sa plesní, ibaže vyžaduje veľkú trpezlivosť. Odrezaným plátkom cibule natrieme postihnuté miesto, ktorém odstráni kožné bunky spolu s plesňou. Opakujeme denne až do zabránenia návratu plesni.

Užitočné rady do kuchyne

  • Pri krájaní nebudete plakať, ak si nôž a dosku navlhčíte studenou vodou a cibuľu krátko pred krájaním podržíte pod prúdom vody.

  • Nôž a doska nebudú páchnuť od cibule, ak ich pred krájaním potriete soľou.

  • Cibuľa sa lepšie opeká, keď ju najskôr poprášite troškou hladkej múky.

  • Pri pražení cibuľu nesoľte, lebo by pustila vodu a nebola by chrumkavá.


Prečítajte si tiež:

Cibuľa ako silný bojovník proti prechladnutiu