Tieto hodnoty vám prezradia, či máte cukrovku

Viete, ktoré hodnoty v krvi prezradia, že máte diabetes? Cukrovka sa dá diagnostikovať rôznymi spôsobmi. Zisťovali sme, ktoré hodnoty v krvi je dôležité sledovať a na čo si dávať pozor.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Na diagnostiku a sledovanie úspešnosti liečby cukrovky sú potrebné laboratórne vyšetrenia. Tieto hodnoty je dôležité sledovať na stanovenie diagnózy.

Glykémia

Vyšetrenie hladiny cukru v krvi je základom diagnózy diabetes mellitus. Glykémia sa môže stanovovať nalačno, minimálne 8 hodín po poslednom príjme potravy. Normálna hodnota glykémie nalačno je 3,9-5,5 mmol/l.

Zvýšená hladina cukru nalačno ešte nemusí znamenať diagnózu cukrovky. Pri nejasnostiach sa glykémia nalačno vyšetrí opakovane alebo sa urobí orálny glukózový tolerančný test. Náhodná glykémia kedykoľvek počas dňa bez ohľadu na príjem potravy nemá prevýšiť hodnotu 7 mmol/l.

Orálny glukózový tolerančný test

Po dvanásťhodinovom hladovaní vypije pacient v priebehu 3-5 minút vo vode rozpustenú glukózu. Krv na stanovenie hladiny cukru sa odoberá tesne pred vypitím tekutiny  a 120 minút po jej vypití. Glykémia v 120. minúte vyššia ako 11,1 mmol/l potvrdí diagnózu diabetes mellitus.

C-peptid

Stanovenie hladiny C-peptidu v krvi je kľúčové k odhandnutiu sekrécie inzulínu B-bunkami pankreasu a určuje stupeň nedostatku. Fyziologická hodnota je 0,37 - 1,47 nmol/l. Nízke hodnoty sú typické pre diabetes mellitus I. typu, ktorý je spôsobený absolútnym nedostatkom inzulínu.

Pri diabetes mellitus II. typu je vylučovanie inzulínu na začiatku v norme, môže byť aj zvýšené, až po vyčerpaní funkcií pankreasu jeho hodnota klesá.


Prečítajte si tiež:

Neexistuje lepší a horší typ cukrovky

Glykovaný hemoglobín

Kompenzáciu cukru za posledných osem týždňov odráža hladina glukovaného hemoglobínu HbA1C . Za výbornú kompenzáciu považujeme hodnotu do 6,5%. Pri zvýšnej hodnote vieme povedať, že pacient mal v období posledných dvoch až troch mesiacov prevažne zvýšenú hladinu cukru v krvi.

Kotonémia, ketonúria

Ketonémia je koncentrácia ketolátok v krvi, fyziologická hodnota je do 0,6 mmol/l. Ketonúria je prítomnosť ketolátok v moči. Ketolátkami označujeme kyslé zlúčeniny, ktoré vznikajú pri rozklade tukových zásob organizmu, za účelom získania energie.

Monitorovanie hladiny ketolátok v krvi (ketonémia) je dôležité u diabetikov liečených inzulínom, tehotných diabetičiek, detí, starších ľudí  a u pacientov s inzulínovou pumpou. Zvýšená hladina ketolátok v krvi môže včas odhaliť rozvíjajúcu sa diabetickú ketoacidózu a zabrániť tak vzniku komplikácii. Nepriamo môžeme monitorovať zvýšenie ketolátok v krvi vyšetrením moču, v ktorom fyziologicky nie sú detekovateľné.

Glykozúria

U zdravých ľudí sa v moči nenachádza cukor. U diabetikov, keď hodnota cukru v krvi stúpne nad hodnoty, ktoré oblička nie je schopná reabsorbovať, sa späť do moču vylučuje cukor. Fyziologický nález cukru v krvi je negatívny. Izolovaná glykozúria bez prítomnej hyperglykémie nepotvrdzuje diagnózu cukrovky. V prípade nejasností sa indikuje glukózo-tolerančný test.


Prečítajte si aj tento článok:

Neexistuje lepší a horší typ cukrovky