Máte citlivé zuby?

Reagujú vaše zuby bolestivo na studené alebo teplé nápoje, prípadne kyslé či sladké potraviny? Spôsobuje vám čistenie zubov ťažkosti? Ak áno, môže ísť o veľmi častý problém citlivých zubov.

Čo môže byť príčinou

Najčastejšie to môžu byť kazy na zuboch, zlomené zuby alebo poškodené zuby úderom či úrazom, rôzne praskliny. Ak akékoľvek problémy tohto druhu váš zubný lekár vylúči, je dôležité hľadať príčinu ďalej.

Vrstvy zuba

Najtvrdšou látkou v organizme je zubná sklovina, ktorá pokrýva korunky zubov a chráni ich. Koreň je pokrytý cementom a po celej dĺžke zuba pod sklovinou a cementom sa nachádza dentín, ktorý je poréznejší ako sklovina a cement. Je zložený z mikroskopických kanálikov.

Ak dentín stratí ochranný obal v podobe skloviny alebo cementu, termické a chemické podnety dráždia zubný nerv cez tieto kanáliky. To býva veľmi často príčinou citlivosti zubov alebo ich bolestivosti.

Dentín sa môže obnažovať v dôsledku ustupovania ďasien, buď zápalom alebo mechanickým poškodením pri nesprávnom čistení zubov. Takisto chemickým poškodením - častou konzumáciou potravín alebo nápojov s obsahom ovocných alebo iných kyselín. Veľmi často bývajú citlivé krčky zubov, čo je priestor v blízkosti okraja ďasien.


Pozrite si tiež

Poznáte 5 najčastejších problémov, ktoré prinášajú zuby?

Liečba citlivosti zubov

Najdôležitejšia je správna ústna hygiena. Dôsledné a správne čistenie zubov zabezpečí odstránenie povlaku a baktérii, ktoré svojimi výlučkami môžu poškodzovať povrch zuba. Ale aj nesprávna technika čistenia a príliš tvrdá zubná kefka môžu spôsobiť poškodenie.

Na zníženie citlivosti zubov sú určené produkty s označením „senzitiv“ na citlivé zuby. Tieto produkty obsahujú látky, ktoré pomáhajú blokovať dráždivé podnety z povrchu zuba na nerv. Sú to rôzne zubné pasty, ústne vody, fluoridové gély a roztoky. Ak však chceme aby produkt účinkoval, je potrebné dôsledne odstrániť povlak a zbytky potravy z povrchu zubov, tak aby produkt bol v kontakte len s čistým povrchom.

Odporúča sa mäkká zubná kefka a správna technika čistenia, ktorú vám predvedie dentálna hygienička pri osobnom stretnutí. Ďalej je veľmi dôležité nechať produkt pôsobiť čo najdlhšie na povrchu zubnej skloviny.

Tipy ako znížiť citlivosť zubov

  • čistite si zuby aspoň 2x denne mäkkou zubnou kefkou a správnou technikou čistenia, ktorá odstráni povlak, ale nepoškodí povrch zuba
  • aspoň 1x denne si čistite medzizubné priestory
  • zuby si čistite najskôr 20 až 30 minút po jedle, hlavne po konzumácii kyslých jedál alebo nápojov, ako sú tropické ovocie, jablká či ovocné šťavy
  • po každom jedle, ale najmä po veľmi kyslých jedlách a nápojoch si vypláchnite ústa čistou vodou alebo sa napite čistej alebo nesladenej minerálnej vody, prípade si dajte žuvačku bez cukru
  • používajte produkty na citlivé zuby, zubnú pastu si nevyplachuje čistou vodou, ale ústnou vodou, tiež určenú na citlivé zuby
  • aspoň 1x týždenne požite fluoridový zubný gél
20. marec bol venovaný Svetovému dňu ústneho zdravia. Podľa štatistík je až 90% svetovej populácie postihnutých niektorým z ochorení v ústnej dutine počas života – od zubného kazu, ochorenia parodontu a stratou zubov až po rakovinu. Nezabúdajte teda na svoje ústa a zuby a venujte im dostatočnú pozornosť.

Prečítajte si aj tento článok:

Ako sa správne starať o svoje zuby?