Joga na lepší spánok

Máte za sebou náročný deň, ale vaša hlava ani telo ešte nedokážu „vypnúť"? Skúste tomu dopomôcť špeciálnymi jogovými pozíciami. Upokoja vás, zrelaxujú, napätie z vás opadne a vaše telo sa naladí na spánkový režim.

1. Nohy opreté o stenu

Sadnite si na zem, jednou stranou opretí o stenu. Ruky položte vedľa seba a nohy vyšvihnite ku stene. Súčasne pomaly spúšťajte chrbát a hlavu na zem, nohy ostávajú vystreté. Ruky nechajte voľne padnúť vedľa seba dlaňami nahor. Dýchajte zhlboka a relaxujte. Zotrvajte takto 1 - 5 minút. Táto pozícia sa dá praktizovať aj s podložením krížovej oblasti vankúšom alebo uterákom.

Jogová pozícia - nohy opreté o stenu Zdroj foto: Shutterstock.com

2. Pozícia dieťaťa

Posaďte sa na päty, potom natiahnite telo a ruky dopredu medzi kolená, snažte sa čelom dotknúť matraca. Dýchajte zhlboka a snažte sa tak vydržať aspoň minútu.

Jogová pozícia dieťa Zdroj foto: Shutterstock.com

3. Pozícia šťastného dieťaťa

Ľahnite si na zem a zdvihnite kolená k hrudi. Položte ruky na vonkajšiu stranu chodidiel a otvorte kolená na širšie než je vaše telo. Zatlačte chodidlami do rúk a zároveň ich trochu natiahnite, mali by ste cítiť jemné ťahy. Dýchajte zhlboka a vydržte takto asi minútu.

Jogová pozícia Apanasana Zdroj foto: Shutterstock.com


Čítajte viac:


4. Pes

Kľaknite si a položte ruky na zem. Dlane sú pod ramenami, kolená pod bedrami, asi na šírku bokov. Postupne sa začnite stavať na päty tak, že vytvoríte akúsi striešku. Kolená sú prepnuté, päty tlačte k zemi a hlavu medzi ramená. Táto poloha priaznivo pôsobí na nervový a tráviaci systém, prekrvuje hlavu. Vydržte v nej pár minút a vaše telo bude dokonale zrelaxované, uvoľnené a pripravené na spánok.

Jogová pozícia - pes hlavou dolu Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Savasana – pozícia mŕtvoly

Ide o relaxačnú pozíciu v ľahu na chrbte. Ruky (dlaňami hore) a nohy sú mierne od seba, voľne na zemi, snažíme sa fyzicky uvoľniť všetky svaly a kosti. Oči sú zatvorené. Pokúsime sa odpútať pozornosť od vonkajšieho okolia, telo je ťažké, uvoľnené, dych nechávame voľne plynúť. V tejto pozícii by sme mali vydržať najmenej 2 minúty, ideálne 5 – 10 minút. Táto pozícia nás krásne uvoľní, zjemní nervy, utíši myseľ a pripraví na spánok.

Jogová pozícia - savasana - pozícia mŕtvoly Zdroj foto: Shutterstock.com

dudurrrrr

Joga aj iné cvičenia ľahkeho typu sa dajú robiť v domácom prostredí -nayov predtým telesná výchova. Všetky cvičenia boli na počiatku odpoyorované aj od zvierat. Lev, Pes, Labuť, ťava ,a pod. Preto sa tak volajú.(: