Majte sa na pozore pred štíhlou obezitou - štíhly neznamená fit!

Mnohí ľudia sú napohľad štíhli, nevidíme na nich kilo navyše, avšak ich koža je ovisnutejšia, svaly nevyvinuté a tuk sa ukladá v okolí orgánov. Áno, toto môžeme nazvať "štíhlou obezitou." Mali by sme si uvedomiť, že byť chudý nie je všetko. Ten, kto necvičí a nehýbe sa, tomu sa tuk ukladá, hoci to niekedy nie je vidieť.

Štíhla obezita Zdroj foto: Crossfitsouthbay.com

Tuk nie vždy vidíme

Tuk nie je vždy len na povrchu tela, tam, kde ho vidíme. Okrem neho totiž existuje aj viscerálny tuk, ktorý sa nachádza v brušnej dutine okolo a vo vnútri našich orgánov a slúži k ich ochrane. Preto sa mu niekedy hovorí tuk útrobný alebo tiež orgánový.

V prípade, že máme tohto tuku nadbytok, môže nás oveľa viac ohroziť než tuk podkožný. Viscerálny tuk je veľmi úzko spojený s vyššou hladinou tukov v krvi, čo môže viesť k závažným chronickým chorobám ako sú cukrovka či dokonca srdcový infarkt a mozgová mŕtvica.

Tak čo poviete, stále si myslíte, že ľudia, ktorí majú v génoch dobrú postavu nemusia celý život nič robiť?


Prečítajte si tiež:

4 príznaky, že máte mľandravé svaly

Cvičiť treba!

Mnohí ľudia namiesto toho, aby cvičili len držia diétu, menej jedia alebo jednoducho majú v génoch štíhlu postavu, tak nerobia nič. No to nie je správne, zdravé telo by malo byť pevné, pomer svalov a tuku by mal byť v prospech svalov. Cvičením takisto podporíme prúdenie krvi, rozhýbeme metabolizmus a dostaneme z tela von škodlivé látky.

Ľudia, ktorí sa nehýbu majú metabolizmus na bode mrazu, v tele sa im hromadia škodliviny, hrozia im rôzne choroby a tuk sa hromadí možno aj na tých miestach, kde ho síce nevidno, ale môže tam byť omnoho nebezpečnejší. Vtedy už začíname hovoriť o tuku viscelárnom a ohrození našich orgánov.

Pevnejšia postava je zdravšia a krajšia

Váha nie je vždy rozhodujúca, pretože mnohí vypracovaní ľudia vážia viac ako tí s miernou obezitou. Treba si uvedomiť, že svaly sú ťažšie ako tuk, dôležitý je celkový pomer svalov a tuku tela, nie to, ako to na prvý pohľad vyzerá alebo koľko to váži.

A čo si budeme hovoriť, pevné stehná, zadok či ruky sú určite krajšie ako ovisnuté a ochabnuté, hoci môžu vážiť i o nejaké to kilo naviac.

Je to dobrá správa aj pre tých, ktorí sa na svojej postave nadreli. Áno, urobili ste toho veľa aj pre vaše zdravie, viscelárny tuk pre vás nie je nebezpečenstvom a vaše telo máte pevne pod kontrolou.


Prečítajte si aj tento článok:

4 príznaky, že máte mľandravé svaly

mam56

Čo z toho, keď je niekto chudý, keď je slabý ako mucha.
Mne povedal bača tajný recept na chudnutie: nežerte a robte.
Stálo ma to 20 eur.
Aspoň nechodil okolo horúcej kaše:-)

HmotnostZdravie

Nie je umenie schudnúť. Umenie je schudnúť ZDRAVO a potom si tú vašu vysnívanú váhu udržať, ale aj to sa dá. Pre ľudí, ktorí chcú svoju hmotnosť regulovať, ale nevedia ako, pre tých, ktorých trápia jojo efetky, ale aj pre tých, ktorí si sa zaujímajú o svoje zdravie, viac či menej aktívne športujú a chceli by pre svoje telo robiť možno o trošku viac je tu práve prebiehajúci projekt Zdravšia Bratislava. Viac info tu -odkaz odstránený-

0vecka

nejako nechapem tomu ze preco by sa ten tuk nemal ukladat na povrchu tela ale len vo vnutri... sak tuk sa uklada ked sa moc zerie...