Tekvica patrí k jeseni: poznáte hlavné druhy?

Tekvice využijeme nielen na vyrezávanie svetlonosov v čase Halloweenu, ale aj na prípravu rôznych pochúťok v kuchyni. Použijeme ju do polievok, k mäsu, upečieme z nej chutné koláče, alebo ju jednoducho opečieme. No máme k dispozícii viac druhov tekvíc a každá je vhodnejšia na niečo iné.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Tieto plody nám poskytnú veľké množstvo draslíka, ďalej horčík, betakarotén či vitamín A a okrem toho majú aj antioxidačné účinky. V našich zemepisných šírkach pestujeme 4 hlavné druhy tekvíc, ktoré majú ešte svoje podkategórie. 

Tekvica obyčajná (zeleninová)

Patria sem patizóny a cukety, ktorých plody sa zberajú postupne už počas leta a tekvica špagetová – smotanovozelená tekvica. Jej názov možno vysvetliť, tak, že po zopárminútovom varení sa dužina rozpadne na dlhé vlákna podobné špagetám. Zberá sa až do konca októbra a dosahuje hmotnosť cca 1 kilogram. Má jemne korenistú chuť a arómu. Hodí sa takmer ku všetkému. No odporúča sa najmä na prípravu kompótu.


Prečítajte si tiež:

Vyskúšajte tieto originálne recepty z tekvice!

Tekvica veľkoplodá

Plody veľkoplodých tekvíc sa zberajú až vtedy, keď už sú úplne zrelé. Farba môže byť rôzna (oranžová, biela, zelená, žltá) a dužina je jemnejšia ako pri zeleninových tekviciach. Dosahujú hmotnosť 10 až  50 kilogramov. 

Do tejto skupiny patrí napríklad Goliáš, ktorého plody sú obrovské a niekedy vážia až 30 kg. Sú mimoriadne dužinaté a využívajú sa najmä na výrobu kompótov alebo džemov. 

Netypickou odrodou veľkoplodých tekvíc je Marina di Chioggia s mrkvovou príchuťou. Hoci ju môžete konzervovať, je veľmi vhodná na skladovanie. Takisto do koláčov, na polievky či omáčky.

Do tejto kategórie patrí aj Hokkaido – jej názov hovorí o tom, že pochádza z ďalekého Japonska. Je bohatá na karotén, čo značí i jej sýta oranžová farba. Používa sa do polievok, omáčok, gulášov, nátierok, ale aj na rôzne chuťovky.

Tekvica figolistá

Sú veľmi neskoré, v záhradách ojedinelé, u nás sa využívajú skôr ako podpníky na pestovanie uhoriek či melónov. Vytvára guľaté pásikavo škvrnité plody s hmotnosťou 1-2 kilogramy. Plody môžeme zbierať až do príchodu prvých mrazov. Je výnimočná tým, že plody sú dlhodobo skladovateľné. Príprava je jednoduchá, plody nemusíte strúhať, ale stačí ich rozštvrtiť a uvariť vo vode. Varením sa dužina rozpadne na slížiky a tie oddelíme od šupky. Používa sa na prívarky.

Tekvica muškátová (tekvica na pečenie)

Tento druh sa pestuje viac v južnejších častiach našej krajiny. Plody majú hruškovitý tvar a bledozelenú až béžovú farbu. Využíva sa najmä odroda Butternut - vo vnútri je žiarivo oranžová a obsahuje veľmi málo semienok. Má jemnú maslovo orechovú chuť, jesť ju môžete i surovú, ale okrem toho je vhodná na prípravu šalátov, konzervovanie, pečenie a pochutíte si najmä na zapekanej.


Pozrite si tiež:

Inšpirujte sa 5 originálnymi receptami z tekvice!

miroh

Strašne slabý popis. Chýbajú fotografie. A tekvica na pečenie rozhodne nie je zelená ani béžová. Je žltá. Cýbajú aj iné druhy: hokkaido...