3 dôvody, prečo byť vegánom

Vegánstvo neznamená diétu, je to skôr určitý životný štýl a filozofia, ktorú si ľudia sami vyberajú. Je to spôsob stravovania, pri ktorom sa nekonzumujú akékoľvek potraviny živočíšneho pôvodu.

Vegánstvo Zdroj foto: Shuterstock.com

Aký je rozdiel medzi vegetariánom a vegánom?

Asi najčastejšia otázka, ktorú sa ľudia pýtajú, keď sa stretnú s jedným z týchto pojmov. Vo všeobecnosti platí, že vegán nekonzumuje žiadne potraviny živočíšneho pôvodu, zatiaľ čo vegetarián konzumuje aj med, vajcia či mliečne výrobky. Vegánstvo je akoby pododdelením vegetariánstva a mnoho vegánov hovorí, že len oni sú skutočnými vegetariánmi.

Vegáni tiež nepoužívajú výrobky, ktoré pochádzajú zo zvierat – koža, vlna, a taktiež neužívajú ani produkty, ktoré boli testované na zvieratách.


Prečítajte si o nich viac:

Pre vegánov sú si všetci rovní

3 dôvody, prečo sa človek stane vegánom:

1. Práva zvierat

Jedným z dôvodov je viera v absolútne právo zvierat existovať slobodne bez ľudského zásahu. Mnoho vegánov tvrdí, že k zabíjaniu zvierat by dochádzalo aj vtedy, keby sa zo všetkých ľudí stali vegetariáni, pretože tí stále konzumujú vajcia či mlieko. Sliepky, ktoré sa chovajú len na znášanie vajec, a dojné kravy sú totiž zabíjané hneď, ako ich produktivita klesá.

2. Živočíšne prostredie

Vegáni tvrdia, že chov hospodárskych zvierat má negatívny vplyv na našu planétu. Domnievajú sa, že získavanie potravín z chovu zvierat je neefektívne, pretože to zaberá veľa zdrojov (voda,...), ktoré by mohli byť použité pre ľudí.

3. Zdravie

V štúdiách bolo preukázané, že konzumácia živočíšnych tukov a bielkovín môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny, cukrovky, hypertenzie či reumatoidnej artritídy. Napríklad obsah tuku a bielkovín v kravskom mlieku je veľmi odlišný od ľudského mlieka, a preto vegáni tvrdia, že ľudský organizmus nie je vhodný na príjem tohto typu mlieka.

Na druhej strane, celozrnná strava, zelenina, ovocie či strukoviny neobsahujú cholesterol a majú len nízky obsah tukov. Sú tiež výborným zdrojom vlákniny a ďalších živín.

Vegánstvo ako prevencia mnohých chorôb

  • Srdcovo – cievne ochorenie: jedna britská štúdia ukázala, že vegánska strava znižuje riziko srdcových ochorení – infarktumozgovej mŕtvice. Strava je založená na celozrnných produktoch, orechoch a zelenine, zatiaľ čo sa eliminuje konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov.

  • Cholesterol: vylúčenie mäsových výrobkov zo stravy znižuje riziko vysokej hladiny cholesterolu v krvi.

  • znižovanie vysokého krvného tlaku

  • Rakovina prostaty: istá štúdia ukázala, že muži v skorých štádiách rakoviny prostaty, ktorí prešli na vegánsku stravu, zaznamenali zastavenie priebehu rakoviny alebo dokonca celkom porazili toto ochorenie.

  • Rakovina prsníka: v krajinách, kde ženy jedia veľmi málo mäsa a iných živočíšnych produktov, je oveľa nižšia miera výskytu rakoviny prsníka.


Prečítajte si aj tento článok:

Pre vegánov sú si všetci rovní

VladimSk

Chcel by som vidieť tie výskumy, ktoré by mali dokazovať škodlivosť tukov a bielkovín a že spôsobujú vznik uvedených chorôb. Ak autor nemá základné znalosti o fungovaní ľudského organizmu, tak radšej nech takéto články nepíše.

0vecka

veganstvo je skor nabozenstvo ako nejaka racionalna vec. Jediny argument ktory ako tak obstoji je tyranie zvierat. Akurat ze to je bohuzial vecsine uplne jedno.