Ako správne robiť kliky?

Klik (kľuk) je plank v pohybe. Je to jeden z prvých cvikov, kde sa spevnené telo dostáva do pohybu. Len technicky správne vykonaný klik má zmysel z hľadiska generovania sily.

Klik Zdroj foto: Súkr.archív

Na TOTO si treba dávať pozor

  1. Dlane sú umiestnené pod ramenami (kliky na široko vytvárajú prílišnú záťaž na ramená a nedovoľujú správne zapojiť chrbtové svalstvo). Klik hrudník Zdroj foto: Súkr.archív

  2. Prsty sú roztvorené do šírky a pevne sa držia podložky. Klik dlane Zdroj foto: Súkr.archív

  3. Nohy na špičkách, tesne jedna vedľa druhej. Klik chodidlá Zdroj foto: Súkr.archív

  4. Svaly zadku a brucha sú spevnené (plank). Klik zadok Zdroj foto: Súkr.archív


Pozrite si tiež:

Prečo väčšina ľudí nerobí klik správne a na čo je vôbec tento cvik dobrý?

  1. Hlava je v predĺžení tela (pohľad smeruje na zem, mierne pred seba).

  2. Pohyb nadol začneme nádychom – rýchlym šnupnutím.

  3. Smerom nadol sa priťahujeme aktívne – podobne, akoby sme sa priťahovali v opačnom smere napr. na TRX.

  4. Smerom nahor sa hýbeme s aktívnym výdychom cez zuby (správny výdych nám pomôže k väčšej kontrakcii a zapojeniu celého tela).

  5. Dlane sa snažíme „šraubovať“ smerom od tela a tak dostať lakte ešte bližšie k telu – príde k lepšiemu napojeniu rúk a tela – zapojíme do hry široký sval chrbta. Klik dolná pozícia Zdroj foto: Súkr.archív

Najčastejšou chybou, s ktorou sa stretávame pri cvičení kliku, je neschopnosť udržať telo ako jeden celok a teda prehýbanie sa. Tento problém súvisí so slabým telesným jadrom. Riešením je návrat k planku a jeho pravidelné precvičovanie.

Klik chyby Najčastejšie chyby pri kliku, Zdroj foto: Súkr.archív

Pri takto prevádzaných klikoch nie je zriedkavé, že človek, ktorý si myslel, že je schopný spraviť desiatky opakovaní, nevie zrazu spraviť ani jeden technicky správne prevedený klik. Tu je dôležité si uvedomiť, že jedno takéto opakovanie vám dá viac ako stovky „kvázi“ klikov.

Bez správneho zapojenia tých najväčších svalových skupín (svaly zadku a chrbta) nebudete nikdy schopní prejsť na ťažšie varianty, ako sú napríklad kliky na jednej ruke.


Pozrite si tiež:

Prečo väčšina ľudí nerobí klik správne a na čo je vôbec tento cvik dobrý?

0vecka

to je co za hovadinu? akoze aj ked to niekto nerobi technicky dobre tak aj tak si tym buduje silu a svaly a vytrvalost. navyse ten frajer tam robi tricepsove kliky

JV

Neexistuje tricepsovy klik, prsny klik, XY klik. Klik tak ako je popisany je cvik celotelovy a zamerany na maximalizaciu generovania sily z celeho (!) tela. Pripravi na narocnejsie cviky s vlastnou vahou ako napr. klik na jednej ruke, jednej ruke a nohe..