Poznáme triky ako poraziť prechladnutie čo najrýchlejšie!

S príchodom chladného počasia je nutné posilňovať náš imunitný systém, aby sme predišli nepríjemnému prechladnutiu. Čo však robiť, ak už sedíme doma so sopľavým nosom?

Prechladnutie Zdroj foto: Shutterstock.com

Smrkajte často a správne!

Keď ste prechladnutí, je lepšie poriadne sa vysmrkať do vreckovky ako „ťahať“ hlieny naspäť do svojho hrdla. Na druhej strane je však dôležité, aby ste si nefúkali nos príliš silno, keďže ten silný tlak môže zatlačiť hlien do ušných ciest, čo spôsobí bolesť vášho ucha. Najlepší spôsob, ako sa vysmrkať je zatlačiť si prstom jednu dierku, zatiaľ čo druhou jemne fúknete do vreckovky.


Prečítajte si aj:

Echinacea pomáha aj pri prechladnutí!

Na upchatý nos použite teplú slanú vodu

Slaná voda pomáha prelomiť upchatie nosovej sliznice, pričom zároveň z nosa odstraňuje aj vírusové častice a baktérie. Ako na to? Zmiešajte štipku soli a štipku jedlej sódy v približne pol litra vody. Následne si vezmite plastovú striekačku, ktorú možno ľahko kúpiť v obchode. Jemne si zapchajte jednu nosovú dierku a do druhej streknite vodu so soľou. Vykonajte to 2 až 3-krát a celý proces zopakujte pri druhej nosovej dierke.

Spravte si oddych a buďte v teple

Mnoho ľudí chodí aj s prechladnutím bežne medzi ostatných ľudí - do práce, do školy či na rôzne záujmové aktivity. Nielen, že nakazia okolitých ľudí, ich zdravotný stav sa môže navyše aj zhoršiť. Zostať v teple a odpočinku pomáha telu nasmerovať svoju energiu na bitku s narušenou imunitou. Takže ak sa chcete z ochorenia rýchlo dostať, oddýchnite si.

Pite horúce tekutiny

Horúca tekutina môže pomôcť zmierniť upchatie nosa, predchádzať dehydratácií a upokojiť nepríjemné zapálené membrány, ktoré lemujú váš nos a hrdlo (ak ste sa dostali už aj do tohto štádia). Ak sa cítite v noci taký vyšťavení, že nedokážete zaspať, spravte si bylinkový čaj s jednou čajovou lyžičkou medu a s jedným malým poldecákom bourbonu alebo rumu. Dajte si však pozor, pretože príliš veľa alkoholu má opačný efekt a je to potom kontraproduktívne.

Čaj v pohári Zdroj foto: Shutterstock.com

Používajte krém pod nos

Malý kúsok mentolového krému pod nosom môže otvoriť dýchacie cesty a pomôcť opraviť podráždenú pokožku pri koreni nosa. Mentol, eukalyptus či gáfor majú mierne znecitlivujúce zložky, ktoré pomôžu zmierniť bolesť nosa.

Spite s extra vankúšom pod hlavou

Vďaka vyvýšenej polohe sa zmierni preťaženie nosovej dierky a uľahčí sa vám tak zaspávanie i celkové dýchanie počas spánku. Cez noc sa tak budete prebúdzať oveľa menej ako predtým.

Bojujte s infekciou tými správnymi potravinami

Ktoré potraviny sú v tomto období pre vás tie najlepšie?

  • banány – upokojujú bolesť žalúdka

  • chilli papričky – pomáhajú otvárať dutiny a odstraňovať hlien

  • horčica alebo chren – taktiež pomáhajú odstraňovať hlien v dýchacích cestách

  • paprika – vysoký obsah vitamínu C

  • rakytník – vitamín C + mnoho výživných látok

  • ovocie


Nezabudnite si prečítať aj:

Echinacea vylieči prechladnutie a tinktúra z nej pomáha hojiť rany