5 najčastejších chýb, ktoré robia ženy pri stravovaní

V súčasnosti mnoho žien chodí do fitness centra, kontroluje si svoju stravu a dáva pozor na číslo na váhe. Hoci si myslia, že robia všetko správne, výsledky neprichádzajú. Kde môže byť problém?

chyby_zeny_stravovanie Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Riadia sa programom na chudnutie, ktorý uvidia v televízií

Každý z nás pozná tie lacné triky používané v televízií, ktorými nás chcú nalákať kúpiť produkt či službu, o ktorú v skutočnosti ani nemáme záujem, pretože kdesi vo vnútri vieme, že by nám to aj tak nepomohlo. Aj v oblasti diét sa predáva mnoho programov na chudnutie, ktoré sľubujú úbytok vašej váhy, no viac ako 90% z nich nie je z dlhodobého hľadiska účinných.

Kde je problém? Väčšinou ide o nízkokalorické diéty s cieľom zaručiť čo najrýchlejšie výsledky. Tento nízko kalorický spôsob stravovania však spôsobuje stratu svalovej hmoty a spomalenie metabolizmu. Akonáhle sa potom žena bude chcieť vrátiť k normálnej strave, všetky kilogramy sa vrátia späť spolu s nejakým bonusom.

Riešenie: ženy získajú dlhodobejší úspech v tom prípade, ak investujú nejaký čas na cvičenie a na prípravu vlastných zdravých jedál.


Prečítajte si aj:

Chyby žien pri cvičení

2. Ignorujú to, čo je zrejmé

Mnoho žien detailne kontroluje svoju stravu a vylučuje z nej aj tie zložky, ktoré nie sú hlavnou príčinou ich nadváhy, zatiaľ čo ignorujú veci predstavujúce väčší problém. Čo sa tým myslí? Cez týždeň si kontrolujú každé sústo, ktoré dajú do úst, no počas dámskej jazdy cez víkend si doprajú veľké množstvo alkoholu, sladkých či slaných maškŕt. A väčšina z nich zabúda na to, že práve tento prístup je najhorší.

Riešenie: nie je správne poznať len istý okruh potravín, ktoré môžete jesť a ktoré vám „neuškodia“. Je nutné mať väčší prehľad vo svojej životospráve. Naučte sa, kedy a čo je najlepšie jesť, ktoré potraviny vyvolávajú väčšiu chuť do jedla, či ktoré jedlá sú vhodnejšie doobeda alebo poobede.

3. Vyberajú si nesprávne potraviny

Mnoho žien nakupuje v obchode štýlom, že si prečítajú len zloženie na etikete výrobku a podľa toho sa rozhodujú. Neuvedomujú si, že ak nájdu potravinu s vysokým obsahom bielkovín či vlákniny, zväčša táto plodina obsahuje i značné množstvo cukrov. Nedokážu nájsť akúsi rovnováhu medzi nutričnými zložkami tvoriacimi ich stravu.

Riešenie: ženy, ktoré si chcú svoju stravu obohatiť o bielkoviny či vlákninu, by nemali ísť do obchodu s cieľom hľadať tieto látky na etikete potravín. Je lepšie kúpiť si mäso či vajcia, z ktorých možno prirodzene získať dané nutričné zložky.

4. V noci sa zvyknú prejedať

Ženy, ktoré počas dňa jedia priam myšacie porcie, sú najčastejšie tými, ktorí v noci vyjedajú chladničku a snažia sa dobehnúť to, čo cez deň zameškali. A práve tento čas je najnevhodnejším pre konzumácia veľkých porcií jedla. Vaše telo nebude vedieť stráviť všetko to množstvo a uloží si ho v podobe tukov.

Riešenie: ak žena konzumuje počas dňa jedlá obsahujúce dostatok nutričných látok pre jej telo, nebude mať večer či neskoro v noci potrebu utekať do kuchyne.

Žena pri chladničke Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Nejedia dostatok bielkovín

Väčšina žien vôbec netuší, či je ich príjem bielkovín dostatočný alebo skôr naopak. Vo všeobecnosti sa v mnohých zdrojoch uvádza, že na 1 kilogram ľudskej hmotnosti by malo pripadať 1,5 až 2,5 gramov bielkovín.

Ak je cieľom ženy odbúranie telesného tuku, potrebuje omnoho viac bielkovín ako je základná dávka. Prečo? Pretože proteíny nasycujú a chránia svaly a pomáhajú budovať svalovú hmotu. Ženy si tiež neuvedomujú, že bielkoviny nielen odvracajú chuť do jedla, ale tiež zabraňujú svalovej atrofii. Tie, ktoré sa snažia spáliť tuk tým, že budú jesť nízkokalorické jedlá a robiť náročné cvičenia, môžu mäť väčšie riziko vzniku svalového katabolizmu. To znamená, že telo si berie energiu zo svalov, pretože v krvi už žiadnu nemáte.

Riešenie: ženy potrebujú určitý čas na to, aby si odsledovali a vypočítali potrebnú dávku bielkovín za deň. Ak ich trápi nadbytočný telesný tuk, vyšší príjem bielkovín môže mať veľký vplyv na ich chuť do jedla a rovnako aj na obvod pásu.


Nezabudnite si prečítať aj:

Trénujete správne? Pozrite sa na chyby, ktoré najčastejšie robia ženy pri cvičení

lenka_samorin

mojou najväčšou chybou pri stravovaní je podľa mňa to, že sa najem, až keď som naozaj hladná. Minule som mala trapas na pracovnom stretnutí, pred ktorým som si nedala niečo pod zub a počas celého stretnutia mi nahlas škvŕkalo v bruchu :-)

Weve

V prvom rade zmena nenastane hneď!
Chce to čas a pevné nervi.
Ale nejaké výsledky by mali byť už viditeľné po dobu mesiaca.